AB-ABD Zirvesi'nin Ardindan Ortak Açiklama Açiklamasi

'Demokratik bir Türkiye ile is birligi ve karsilikli çikara dayali bir iliski hedefliyoruz' 'Çin'e karsi benzer çok yönlü yaklasimlarimiz çerçevesinde tüm konularda yakin istisare ve is birligi yürütme niyetindeyiz' 'Rusya'ya karsi ilkeli yaklasimimizda birlik içindeyiz'.

Avrupa Birligi (AB) ile ABD arasindaki zirve toplantisi sonunda yayimlanan ortak açiklamada, "demokratik bir Türkiye ile is birligi ve karsilikli çikara dayali bir iliski" hedeflendigi belirtildi.

ABD Baskani Joe Biden ile AB Konseyi Baskani Charles Michel ve AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen arasinda Belçika'nin baskenti Brüksel'de düzenlenen AB-ABD Zirvesi bittikten sonra ortak açiklama yayimlandi.

Açiklamanin uluslararasi iliskiler ile ilgili kisminda Dogu Akdeniz ve Türkiye’ye de yer verildi. Açiklamada su ifadeler yer aldi:

“Farkliliklarin iyi niyetli diyalog ve uluslararasi hukuk uyarinca çözülmesi gereken Dogu Akdeniz’de gerginligin sürdürülebilir sekilde düsürülmesi için el ele çalismaya kararliyiz. Demokratik bir Türkiye ile is birligi ve karsilikli çikara dayali bir iliski hedefliyoruz.”

- Çin’e yaklasimda istisare, Rusya’ya karsi birlik

Açiklamada Çin ve özellikle Rusya’ya genis yer ayrildi. Çin’e yaklasimlarda yakin istisare ve is birligi niyeti beyan edilen açiklamada, “Sincan ve Tibet’teki insan haklari ihlalleri, Hong Kong’daki özerklik ve demokratik süreçlerde görülen asinma, ekonomik baski, dezenformasyon kampanyalari ve bölgesel güvenlik konulari dahil olmak üzere ortak endiselerimizle ilgili koordinasyonu devam ettirmeyi istiyoruz.” ifadesi yer aldi.

Açiklamada Rusya’ya karsi tavirda “birlik” vurgusu yapilirken ABD ile ABD’nin politikalari ve eylemlerini koordine edebilmek amaciyla Rusya konulu AB-ABD yüksek düzeyli diyalogu kurulmasi plani bulundugu açiklandi.

“Rusya’nin Ukrayna ve Gürcistan’in egemenligini, toprak bütünlügünü ve bagimsizligini baltalayici eylemlerini kiniyoruz” ifadesine yer verilen açiklamada, Moskova’ya “muhalefete yönelik baskiyi sonlandirmasi” çagrisi yapildi.

Açiklamada, iletisim kanallarinin açik tutuldugu, AB’nin Moldova, Ukrayna ve Gürcistan gibi dogu ortaklarina destegin devam edecegi, Belarus halkiyla dayanisma içinde olundugu vurgulandi.

- Orta Dogu, Iran, Kovid-19’un çikis nedeni

Açiklamada, Suriye konusunda ise Bessar Esed’in kazandigi savunulan seçimin yasa disi oldugu vurgulanarak, Esed rejiminin acimasiz suçlarindan dolayi hesap vermesi ve BM Güvenlik Konseyi kararlari isiginda siyasi bir çözüm için uluslararasi camiaya çagri yapildi.

Suriye’de artan insani yandim ihtiyacinin karsilanmasi için BM Güvenlik Konseyine çagri yapilarak yardimlarin ihtiyaci olan herkesi ulastirilmasinin saglanmasi istendi.

Libya’nin baris, güvenlik ve istikrarina olan taahhüdün teyit edildigi açiklamada, Orta Dogu’da varilan ateskesten duyulan memnuniyet dile getirildi. AB ve ABD, Israilliler ile Filistinliler için iki devletli çözüm temelinde esit özgürlük, güvenlik, refah ve demokrasiden faydalanilmasina duyulan ihtiyacin altini çizdi.

Avusturya’nin baskenti Viyana’da devam eden ve ABD’nin Iran ile yapilan nükleer anlasmaya dönmesini amaçlayan görüsmelere destek ifade edilen açiklamada, Dünya Saglik Örgütünün (DSÖ) reformu için is birligi konusunda kararlilik vurgulandi.

Açiklamada Kovid-19 salgininin çikis nedeninin tespiti için seffaf, kanit temelli, uzmanlarin öncülügünde DSÖ tarafindan yürütülecek yeni bir çalisma için çagrida bulunuldu.
Kaynak: AA