Tacikistan'in Ankara Büyükelçisi Rajabiyon, Türkiye-Tacikistan Is Ve Yatirim Firsatlari Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Türkiye uluslararasi arenada Tacikistan'in önemli bir müttefikidir. Türkiye Cumhuriyeti ile iliskilerin gelistirilmesi hususu Tacikistan'in öncelikli dis politikalarindandir' 'Tacikistan ekonomi, ticaret ve sanayilesme gibi alanlarda Türkiye'nin tecrübelerini ve yatirimlarini degerli bulmaktadir'

Tacikistan'in Ankara Büyükelçisi Rajabiyon, Türkiye-Tacikistan Is Ve Yatirim Firsatlari Toplantisinda Konustu Açiklamasi
Tacikistan'in Ankara Büyükelçisi Mahmadali Rajabiyon, uluslararasi arenada ülkesinin önemli bir müttefiki olan Türkiye ile iliskilerin gelistirilmesi hususunun Tacikistan'in öncelikli dis politikalarindan oldugunu söyledi.

Büyükelçi Rajabiyon, Dis Ekonomik Iliskiler Kurulu (DEIK) tarafindan çevrim içi olarak düzenlenen Türkiye-Tacikistan Is ve Yatirim Firsatlari Toplantisinda yaptigi konusmada, bugünkü toplantinin düzenlenmesi için katki sunanlara tesekkür etti.

"Türkiye uluslararasi arenada Tacikistan'in önemli bir müttefikidir. Türkiye Cumhuriyeti ile iliskilerin gelistirilmesi hususu Tacikistan'in öncelikli dis politikalarindandir." diyen Rajabiyon, bu yil iki ülke arasindaki diplomatik iliskilerin kurulusunun otuzuncu yilinda olduklarini dile getirdi.

Rajabiyon, "Bugüne kadar iliskilerimizde uygun güven ortami gerekli siyasi ve hukuki altyapi ile karsilikli is birliginin temini için vesileler hazir hale getirilmistir. Bu yillar içerisinde iki ülke arasindaki verimli is birligi, siyasi, ekonomik, ticari, sanayi, yatirim, egitim, saglik, kültür ve diger alanlarda da devam etmektedir." seklinde konustu.

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yayilmasinin bazi önlemlerin uygulanmasini ve iki ülke arasindaki diger is birligi planlarini biraz erteledigini aktaran Rajabiyon, buna ragmen iki ülkenin sektör yetkilileri ve is adamlarinin bu dönemde video konferanslar ve yüz yüze olmak üzere, Türkiye Tacikistan Is Konseyi ile destegiyle salgin sirasinda ve sonrasinda is birligi konularini degerlendirmeye devam ettiklerine dikkati çekti.

Ekonomik ve ticari konularin iki ülke arasindaki is birliginin en temel alanlarindan birini teskil ettiginin altini çizen Rajabiyon, "Ticaret hacminin son yillarda azalmasina ragmen Türkiye Tacikistan'in önemli ticari ortaklarindan biri olarak kalmistir. Iki ülkenin ticaret hacminin bir milyar Amerikan dolarina ulasmasi için imkanlarimiz mevcuttur ve bizim ülkemiz bunu en önemli ticari hedeflerinden biri olarak saymaktadir." ifadelerini kullandi.

Rajabiyon, Tacikistan'da yaklasik 90 müsterek veya sadece Türk sermayeli sirketin farkli sektörlerde faaliyet gösterdigini, Türkiye'den yapilan yatirimin yaklasik 200 milyon dolari buldugunu ve bu is birliginin gelistirilerek devam etmesi için uygun kosullarin halihazirda her zamankinden daha çok mevcut oldugunu vurguladi.

Büyükelçi Rajabiyon, sunlari kaydetti:

"Diger taraftan, iki ülke arasinda ekonomik, sosyal ve kültürel baglarin güçlendirilmesi amaciyla TIKA Dusanbe koordinatörlügü çalismalarini basariyla yürütmektedir. Tacikistan ekonomi, ticaret ve sanayilesme gibi alanlarda Türkiye'nin tecrübelerini ve yatirimlarini degerli bulmaktadir. Tacikistan yatirim ortamini uygun hale getirmek amaciyla is birligi yapilan ilgili sektörlerin kanuni mevzuatlarini basitlestirerek kolaylastirmis ve uygun hale getirmistir. Ilgili kanunlarla yabanci yatirimciya en genis imkanlar, özellikle vergi ve gümrük ayricaliklari taninmistir."

Iki ülke arasinda kültürel, egitim, saglik, turizm ve diger alanlardaki is birliklerinin gelistirilmesinden yana olduklarinin altini çizen Rajabiyon, bugüne kadar bu alanlarda kapsamli is birliginin gelistirilmesine katki saglayacak uygun yasal çerçevelerin olusturularak hazir hale getirildigini söyledi.

Rajabiyon, iki ülkenin ve halklarinin arasindaki is birliginin daha da gelistirilmesi için ortak tarihi ve kültürel degerlere ve uygun geçmise sahip olduklarini kaydederek, "Basta Mevlana Celaleddin-i Rumi olmak üzere büyük düsünürler ve degerli sahsiyetlerden güç alan bir kültürün mirasini paylastigimiz Türkiye ile özel yakinligimiz ve ortak degerlerimiz bulunmaktadir. Biz Türkiye ile dostane iliskilerimizin ve verimli is birligimizin parlak gelecegine inanmaktayiz. Bu anlamda sizin yardimlarinizla elimizden gelen tüm çaba ve gayreti sarf edecegiz." diye konustu.
Kaynak: AA