'Heritage Istanbul', 23-25 Haziran'da Gerçeklestirilecek

Türkiye'de kültürel miras bilincinin artmasi ve bu mirasin korunmasi gibi konulari odagina alan fuara, 36'si yurt disindan 131 firma katilacak Italya ve Avusturya'dan olusan iki ülke pavilyonu kurulacak fuar kapsamindaki konferansta 26 oturum, miras bölümünde 21 sohbet ve 8 atölye çalismasi yapilacak.

5. Heritage Istanbul Fuar ve Konferansi, 23-25 Haziran'da Lütfi Kirdar Kongre ve Sergi Sarayi'nda gerçeklestirilecek.

Istanbul Arkeoloji Müzeleri'nde düzenlenen basin toplantisinda, TG Expo tarafindan Kültür ve Turizm Bakanligi basta olmak üzere Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü, Vakiflar Genel Müdürlügü ve Istanbul Büyüksehir Belediyesi tarafindan (IBB) desteklenen organizasyona dair bilgiler verilirken, etkinlik programi paylasildi.

Toplantiya, Heritage Projeleri Kurucusu Osman Murat Akan, Vakiflar Genel Müdürlügü Istanbul Vakiflar 1. Bölge Müdürü Hayrullah Çelebi, TG Expo Fuarcilik AS Genel Müdürü Cem Senel, IBB Kültür Varliklari Daire Baskani Oktay Özel, IBB Kültür AS Genel Müdürü Murat Abbas, Arkeoloji ve Sanat Yayinlari Baskani, arkeolog Nezih Basgelen katildi.

Heritage Projeleri Kurucusu Osman Murat Akan, organizasyonda ulusal ve uluslararasi birçok kurulusun yer aldigini belirterek, "Bizler organizasyon komitesi olarak her sene üzerine bir seyler koymaya çalisarak ilerliyoruz." dedi.

Kovid-19 salgini sürecinden fuarcilik sektörünün oldukça etkilendigini dile getiren Akan, "Hizmet alaninda is yapan bizler 1,5 senedir fuar açmamanin, etkinlik yapmamanin hem maddi hem manevi sikintilarini yasiyoruz." diye konustu.

Akan, salgin olmasaydi fuarin bu yil 134 katilimcisi olacagini söyleyerek, söyle devam etti:

"Bu sayinin 33'ü yurt disi firmalarindan olusuyordu. Sadece Italya'dan 22 firmamiz, Avusturya'dan 8 firmamiz vardi ve bireysel katilimlardi. Ne yazik ki pandemi bir tek Italyan firmalarinin, burada Italyan Konsoloslugunun destegiyle bir stant açmasina izin verdi. Gerek konsolosluk temsilcileri gerek Türkiye distribütörleri bu 22 Italyan üreticiyi temsil edecekler. Diger firmalar bütün çalismalarini önümüzdeki yila aktardilar. Dolayisiyla yüzde 30 gibi bir yabanci markanin Türkiye'de olmasi bu fuarin uluslararasi anlamda da gerçekten ileri düzeyde bir markalasma yolunda ilerledigini bize gösteriyor."

Somut olmayan kültürel miras kavraminin da isin içerisine girmeye basladiginin altini çizen Akan, sunlari kaydetti:

"Kültürel miras deyince sadece yapisal miraslar veya degerler akla gelmiyor. Bir masal anlatisi, bir ebru uygulamasi, hat veya diger geleneksel sanatlarimiz, hatta yiyeceklerimiz de bu isin içinde. Dünyada birçok alanda da tescillenip kendi markalarini olusturuyorlar yavas yavas. UNESCO da somut olmayan kültürel mirasla ilgili birçok belgelemeyi yapiyor. Bunlarin yasatilmasini, gelecek kusaklara aktarilmasini sagliyor. Bunlardan biri olan Ali Muhiddin Haci Bekir'i de fuarin içerisine kattik. Onlarin hem marka degerlerini hem de gurme alanindaki dünya çapindaki islerini fuarda kendi tarihleriyle anlattiklari yasayan müze kavramiyla birlestirdik. Türkiye'deki bu degerlerin artmasi, yasamasi, gelecek kusaklara aktarilmasi çok önemli bir görev teskil ediyor bizim için. Küçük de olsa buna destek vermemiz bizim için degerli."

- "Bize Miras Marka" ve "Dogal Miras" yetkilileri tanitim yapacak

Heritage Istanbul, 23-25 Haziran'da Lütfi Kirdar Kongre ve Sergi Sarayi'nda gerçeklestirilecek.

Fuarda bu yil ilk defa tanitimi yapilacak iki yeni sponsorluk alani "Bize Miras Marka" ve "Dogal Miras" yer alacak.

Nesiller boyu yasayacak güçlü markalarin katilimcisi olacagi "Bize Miras Marka" bölümünün bu yilki onur konugu, Ali Muhiddin Haci Bekir markasi olacak. Kendi içinde olusturdugu "Yasayan Müze" konsepti ile hem konferans oturumuna hem de miras sohbetlerine katilacak Ali Muhiddin Haci Bekir yetkilileri, somut olmayan kültürel mirasa yönelik yaptigi essiz katkilari ve 244 yil boyunca Türk sekerleme mutfagina damga vuran tatlilarinin sirrini ziyaretçilere aktaracak.

"Dogal Miras" bölümünde, anitsal nitelik tasiyan ve korunmaya deger yüzlerce yillik zeytin agaçlarini kayit altina alarak önemli bir proje yürüten Komili yetkilileri, anit zeytin agaçlarinin binlerce yillik köklerinin hikayesini anlatacak.

- Konferanslar

Konferans programina "Geçmise Bakmak, Gelecege Bakmak" baslikli konusmasiyla Tabanlioglu Mimarlik Kurucu Ortagi Murat Tabanlioglu konuk olacak.

Moda tasarimcilari Ezra Çetin ve Tuba Çetin "Kadim Bilgiler ve Ileri Teknolojinin Harmani", Gastronomi Dernegi Baskan Gürkan Boztepe "Gastronomide Kültüre/ Miras", arkeolog Nezih Basgelen ve tarihçi-yazar Ilber Ortayli "Sira Disi Bir Devlet: Selçuklu", kültürel miras diplomasi uzmani Dr. Andrew C. Cohen "Kültürel Miras Muhafazasi ve ABD Diplomasisi" konusunda konusacak.

Fuara, 36'si yurt disindan 131 firma katilacak. Italya ve Avusturya'dan olusan iki ülke pavilyonu kurulacak fuarda, Belçika, Isveç ve Nijerya'dan da katilimcilar yer alacak. Fuarin yani sira konferansta 26 oturum, miras bölümünde 21 sohbet ve 8 atölye çalismasi yapilacak.

Kaynak: AA