Çin, G7 Zirvesi Sonuç Bildirgesindeki Insan Haklari Ve Ekonomik Pratikleriyle Ilgili Elestirilere Tepki Gösterdi

Çin, Ingiltere'de düzenlenen G7 Zirvesi'nin sonuç bildirgesindeki insan haklari konusundaki tutumu ve ekonomideki "piyasa disi davranislarina" yönelik elestirilere tepki gösterdi.

Çin Küresel Televizyon Aginin (CTGN) haberine göre, Çin'in Londra Büyükelçiligi, zirve bildirisindeki elestirilere yanit veren bir açiklama yapti.

Açiklamada, sonuç bildirgesinde yer alan Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde insan haklari ihlalleri ve zorla çalistirmayla ilgili iddialarin, gerçekleri çarpittigi savunuldu.

Sincan bölgesinde "yasam kalitesinin yillar içinde arttigi" kaydedilen açiklamada, bölgede "3 milyondan fazla kisinin yoksulluktan kurtarildigi ve ortalama yasam beklentisinin son 60 yilda 30'dan 72'ye kadar çiktigi" animsatildi.

Açiklamada ayrica sonuç bildirgesinde "Çin'in ekonomide piyasa disi pratiklere basvurdugu" yönündeki elestirinin de haksiz oldugu belirtilerek "Küresel ekonomik büyümeye üçte birden fazla katki saglayan Çin, yabanci girisimler için en uygun ve adil is ortamini saglamak için çaba göstermektedir." ifadesine yer verildi.

Kurallara dayali bir uluslararasi ekonomik sistemin azinlik bir grup tarafindan degil tüm ülkelere danisilarak belirlenmesi gerektiginin vurgulandigi açiklamada, "Kararlar artik küçük bir grup tarafindan dikte edilemez." degerlendirmesi yer aldi.

- Kovid-19'un kökenleri

Öte yandan açiklamada, sonuç bildirgesinde yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenlerinin yeniden arastirilmasina iliskin yapilan çagriya da tepki gösterildi.

ABD ve bazi ülkelerdeki siyasetçilerin, olgulari ve bilimsel gerçekleri kabul etmemekte israr ettigi belirtilen açiklamada, söz konusu kisilerin, Kovid-19'un kökenlerini arastirmak için salginin ilk ortaya çiktigi Çin'de çalismalar yürüten Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) bilim heyetinin bulgularini görmezden geldigi vurgulandi.

Açiklamada, Çin'in virüsün kökenine iliskin arastirmalari engelledigine iliskin kanilarin yanlis oldugu, Çin'in DSÖ uzmanlarini iki kez ülkeye davet ettigi ve bundan sonra da uluslararasi toplumla is birligini sürdürmeye hazir oldugu ifade edildi.

Kaynak: AA