Bakan Kurum, Marmara Denizi'nden 6 Günde 2 Bin 166 Metreküp Müsilaj Temizlendigini Bildirdi Açiklamasi

'Bölgemizdeki aritma tesislerinden aldigimiz atik su numunelerini incelenmek üzere çevre laboratuvarlarimiza gönderiyoruz'.

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, Marmara Denizi'nden 6 günde 2 bin 166 metreküp müsilaj temizlendigini bildirdi.

Bakan Kurum, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, "Marmara Denizimizdeki seferberligimizde, 13 Haziran'da temizledigimiz 469,5 metreküp müsilajla toplam 2166,5 metreküp müsilaji bertarafa gönderdik." bilgisini verdi.

Marmara Denizi'ni uçuslar ve uydu takip sistemiyle 7/24 denetlediklerini ve günlük degisimlere aninda müdahale ettiklerini belirten Kurum, Istanbul'da 452,5, Kocaeli'de 133,5, Bursa'da 111,5, Tekirdag'da 112, Balikesir'de 300, Çanakkale'de 226, Yalova'da ise 831 metreküp müsilaji 137 bölgede yapilan çalismalarla temizlediklerini ifade etti.

Kurum, sunlari kaydetti:

"Bakanligimiza bagli uzman ekiplerimizle sahadaki denetimlerimizi, Marmara havzasinda yogun bir sekilde sürdürüyoruz. Bölgemizdeki aritma tesislerinden aldigimiz atik su numunelerini incelenmek üzere çevre laboratuvarlarimiza gönderiyoruz. Sudan aldigimiz örneklerle ölçümler yapiyor, müsilaj örneklerini çok kapsamli testlerden geçirerek çevre laboratuvarlarimizda ODTÜ ve TÜBITAK'tan bilim insanlarimizla ileri analiz çalismalarimizi sürdürüyoruz. ODTÜ ile baslattigimiz MARMOD projemizi genisletiyoruz."

Denetimleri siklastirarak sürdürdüklerini kaydeden Kurum, 1201 denetimde 51 tesise idari para cezasi verdiklerini, çevreyi, denizi kirletenlere kapatma dahil ceza islemlerini, kararlilikla uygulamaya devam ettiklerini bildirdi.

Bakan Kurum, "Marmara Denizimizi ve deniz canlilarini birlikte kurtaracagiz. Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan'in talimatlari ve imzasiyla olusturulan Marmara Denizi Eylem Plani Koordinasyon Kurulumuzdaki bakanliklarimiz, illerimizin vali ve belediye baskanlari, üniversitelerimiz, bilim insanlari ve STK'larimizla hep birlikte çalisacagiz." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA