Agri'da Kurulacak Tesis Türkiye'yi Yillik 100 Ton Altin Üretim Hedefine Yaklastiracak

Altin Madencileri Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Yilmaz: 'Geçen yil gerçeklestirilen 42 ton altin üretimiyle ekonomiye 2,4 milyar dolar katki saglandi'.

BÜSRANUR BEGÇECANLI - Altin Madencileri Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Yilmaz, geçen yil gerçeklestirilen 42 ton altin üretimiyle ekonomiye 2,4 milyar dolar kazandirildigini belirterek, "Agri'da temeli atilan altin madeni tesisi ülkemizin altin üretiminin yillik 100 ton hedefine ulasmasinda çok önemli katki saglayacak." dedi.

Yilmaz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Türkiye'nin dis ticaret açigini azaltmak için altin potansiyelini ekonomiye kazandiracak yatirimlarin "stratejik" kapsamda degerlendirilmesi gerektigini ifade etti.

Yüksek altin potansiyeline ragmen geçen yil 25 milyar dolarlik ithalat yapildigina dikkati çeken Yilmaz, "Altina ilgi fazla olunca ithalati için ödenen para da dis ticaret açigini artiriyor. Uluslararasi standartlarda altin üretimi yapan isletmelere ve altin rafinerilerine sahibiz. Borsa Istanbul'da altinin alim-satim ve ithalatini yöneten Kiymetli Madenler Piyasamiz ve çok güçlü bir mücevher sektörümüz var." degerlendirmesinde bulundu.

Yilmaz, mücevherat tasarimini, isçiligi, pazarlamayi uluslararasi standartlarda yapabilecek yüzlerce uzman yetistigine isaret ederek, Türkiye'nin altin sektöründe ham maddeden nihai ürüne kadar üretim basamaklarinin hepsini basariyla tamamlayan ender ülkelerden oldugunu söyledi.

- Türkiye'deki altin madenciligi uluslararasi standartlarda

Geçen yil gerçeklestirilen 42 ton altin üretimiyle ekonomiye 2,4 milyar dolar katki saglandigini vurgulayan Yilmaz, üretilen altinin 11,5 tonunun devlete vergi ve izin bedelleri olarak ödendigini kaydetti.

Yilmaz, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank'in Koza Altin Isletmeleri Agri Mollakara Tesisi Temel Atma Töreni'nde Agri'da piyasa degeri 1,2 milyar dolar olan 20 ton altin rezervi bulundugu müjdesini verdigini animsatarak, "Türkiye'de üretilen madenlerin ekonomiye katki siralamasinda altin ilk sirada yer aliyor. 6 bin 500 ton altin potansiyelimizin henüz 1500 tonunu üretilebilir altin rezervine dönüstürebildik. Agri'da temeli atilan altin madeni tesisi ülkemizin altin üretiminin yillik 100 ton hedefine ulasmasinda çok önemli katki saglayacak." diye konustu.

Türkiye'deki altin madenciliginin Avrupa standartlarinda yapildigini aktaran Yilmaz, "Kanada, ABD, Avustralya, Finlandiya veya Isveç gibi gelismis ülkelerde altin nasil araniyor, nasil çikariliyor, siyanürle nasil ayristiriliyorsa ülkemizde de ayni teknoloji ve yöntemlerle yapiliyor. Hem çevreyi hem insan sagligini koruyarak gelismis ülkelerde sürdürülebilir madencilik nasil yapiliyorsa biz de ayni sekilde yapmak zorundayiz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA