Adana'da Gönüllü Kan Bagisçilari Bulustu

Adana’da “Iyilik kanimizda var” sloganiyla kampanya baslatan Kizilay’in çagrisi cevapsiz kalmadi. Kizilay’in gönüllü kan bagisçilari kentin merkezi konumundaki Istasyon Meydani’nda “14 Haziran Gönüllü Kan Bagisçilari Günü” kapsaminda düzenlenen etkinlikte, bagista bulundu.

Adana'da Gönüllü Kan Bagisçilari Bulustu
Türk Kizilayi Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan Saygili, genis bir katilimla gerçeklestirilen törendeki konusmasinda, güvenli kan temininin önemine dikkati çekerek, “Bu konuda en büyük destegi gönüllü bagisçilarimizdan aliyoruz” dedi.

Kizilay’in bu 2005 yilinda “Güvenli Kan Temini Programi”ni hayata geçirdigini animsatan Saygili, “ Söz konusu proje kapsaminda güvenli bagisçilardan temin edilen kan, laboratuvar islemlerinden geçirilip; bilesenlerine ayrilarak, uygun kosullarda hastanelere ulastirilmaktadir. Bugün 18 Bölge Kan Merkezi, 68 Kan Bagisi Merkezi ve günlük ortalama 300 noktada kan alimi faaliyetlerini sürdüren Kizilay; 2020 yilinda 2.429.302 ünite kan bagisi almis ve hedefini %83 oraninda gerçeklestirerek içinde bulundugumuz pandemi kosullarinin getirdigi zorluklara ragmen önemli bir basariya imza atmistir” dedi.

Ramazan Saygili, Türk Kizilay tarafindan insan sagliginin korunmasi hususunda yürütülen önemli projelerden biri olan TÜRKÖK kapsaminda yapilan çalismalara da deginerek, “Gönüllü bagisçilarimiz sayesinde 2020 yili içerisinde 77 bin 55 kök hücre bagisçi adayi kazanilmis, toplam aktif kök hücre bagisçi adayi sayisi 734.789’a ulasmistir. 2020 yilinda 823 bagisçimizdan kök hücre toplama islemi tamamlanmis ve hastalara nakli gerçeklestirilmistir. TÜRKÖK kuruldugundan beri toplamda 2 bin 547 bagisçimizdan kök hücre toplama islemi tamamlanmistir” bilgisini verdi.

“Proaktif bir kurum olarak afetlerde ve olagan dönemde ihtiyaç sahipleri ve korunmasizlara yönelik yardim saglamak, toplumda yardimlasmayi gelistirmek, güvenli kan teminini gerçeklestirmek ve zarar görebilirligi azaltmak” misyonu ile hizmet verdiklerini animsatan Saygili söyle devam etti:

“Ayrica dünyayi etkisi altina alan COVID-19 salginina karsi verdigi büyük mücadele ise devam etmektedir. Ülkemizde immün plazmanin, COVID-19 tedavisinde kullanilmaya baslanmasina Saglik Bakanligi tarafindan karar verilmis ve bu karari takiben Türk Kizilay immün plazma tedarigi için yetkilendirilmistir. Bu dogrultuda, COVID-19 hastalik tedavisinde kullanilan ve talebi yapilan plazmalarin karsilanmasini saglamak amaci ile immün plazma bagisçisi kazanimi çalismalari baslatilmistir. Bugüne kadar 140 bin civarinda immün plazma bileseni COVID-19 tedavisi gören hastalara nakledilmistir.”

Türk Kizilayi’nin insan sagliginin korunmasi hususunda üstlenmis oldugu bu ulvi görevi basariyla yerine getirirken, en büyük güç ve destegi gönüllü kan bagisçilarindan aldigina dikkati çeken Ramazan Saygili, “Çünkü kanin kaynagi yalnizca insandir ve bagis disinda bir temin yöntemi bulunmamaktadir. ABO kan grubu sistemini bulan Nobel Ödüllü Karl Landsteiner’in dogum günü olup; Dünya Saglik Örgütü tarafindan gönüllü kan bagisçilarina atfedilen 14 Haziran “Dünya Gönüllü Kan Bagisçilari Günü” ise bu nedenle Türk Kizilay için oldukça önemlidir. Bu özel gün, kanlarini gönüllü olarak bagislayan yardimseverleri kutlamak ve kurtardiklari hayatlar adina kendilerine tesekkür edebilmek için önemli bir vesiledir” dedi.

Saygili, Türk Kizilay Ailesi olarak, kan bagisçilarinin günlerini kutlayarak, sagliklarina kavusturduklari ihtiyaç sahipleri adina tesekkürlerini iletti.

64. Hükümet Çevre ve Sehircilik Bakani Fatma Güldemet Sari, Merkez Çukurova Ilçesi Belediye Baskani Soner Çetin, Jandarma Komutanligi, Adana Ticaret Odasi ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti yöneticileri ile seçkin bir davetli grubunun katildigi törende, gönüllü bagisçilar kurulan stantlarda kan bagisinda bulunarak, iyilik yapmanin manevi huzurunu yasadilar.
Kaynak: İHA