10 Bitkiden Üretilen 'Anti-Vrs' Dondurma Bodrum'da Ilgi Odagi Oldu

Mugla’nin Bodrum ve Milas ilçelerinde, bitkilerin etken maddeleri ayristirdiktan sonra virüslere karsi sagligi destekleyici dondurma üretildi. Dondurma Bodrum’da yerli ve yabanci turistler tarafindan ilgi odagi oldu.

10 Bitkiden Üretilen 'Anti-Vrs' Dondurma Bodrum'da Ilgi Odagi Oldu
Bodrum’da ve Milas’ta bulunan sifali bitkilerin etken maddelerinden üretilen ’anti vrs’ dondurma tezgahlarda yerini aldi. Içerisindeki 10 adet bitkinin yararli etken maddelerinden olusturulan dondurma yerli ve yabanci turistlerin gözdesi olmaya aday gösteriliyor.

Bodrum’da üretici firmalar tarafindan, laboratuvar çalismalari tamamlandiktan sonra üretimine baslanan Anti-Vrs dondurmanin yapim asamasi ise 8 ay sürdü. Ülke ekonomisi, bölgesel kalkinma, tibbi ve aromatik bitkilerin yenilikçi ve yeni kullanim alanlari açisindan katma deger üretmek için uzun çalismalar sonucunda ortaya çikan dondurma simdiden ilgi odagi oldu. Virüsler ile mücadelede yeni bir anlayis ortaya koyan bu proje, simdiden yerli ve yabanci turistlerin ilgisini çekmeye basladi.

IMMUNAT AS tarafindan 8 aydir laboratuvar çalismalari yapilan ve üzerinde akademisyenler ile birlikte titizlik ile çalisilan, sifali bitkiler etken maddeleri içerisinde bulunan, anti-viral özellikler, dondurma ile entegre edildi. Anti-Vrs dondurma içerisinde Mugla bölgesinden toplanan ve IMMUNAT AS Tibbi ve Aromatik Bitkiler Çiftliginde yetistirilen bitkiler kullandik. Dondurma içerisinde bulunan sivi bitki ekstraktlari; kudret nari, kirmizi pancar, zerdeçal, zencefil, zeytin yapragi, harnup, tarçin, karanfil, meyan kökü olarak formüle edildi.

Gazi Üniversitesi, Eczacilik Fakültesi, Farmasötik Kimya Anabilim Dali emekli ögretim Üyesi, IMMUNAT AR-GE sorumlusu Prof. Dr. Seyhan Ersan bitkilerden çikardiklari etken maddeleriyle anti virüs dondurma ürettiklerini ifade ederek, “Dondurmanin bitkilerde degisik miktar ve oranlarda bulunan biyoaktif birlesenler, fitokimyasal birlesikler birçok hastalikta oldugu gibi viral hastaliklarda da bagisiklik sistemini güçlendirir. Viral hastaliklarda virüsün neden oldugu, genomun kopyalanmasini baski altina alir. Türkiye’de endemik olarak yetisen, bizim de tibbi ve aromatik bitkiler ARGE çiftligimizde yetistirdigimiz bitkilerden yola çiktik" dedi.

Akdeniz Üniversitesi, Tibbi Farmakoloji, Anabilim Dali Baskani IMMUNAT A.S AR-GE ve Akademik Danismani Prof. Dr. Coskun Usta ise bitkilerden elde edilen etken maddelerden dondurma ürettiklerini belirterek, “Ciddi bir pandemi yasiyoruz. Insanlar bu pandemi sürecinden çok ciddi etkilendiler. Biz de bilim insanlari olarak bu virüsle savasa nasil bir katkida bulunuruz dedik. Kendi deneyimimizle, kendi birikimlerimizi de isin içine kattik. Bu bilesenleri nasil bir araya getirir ve faydali bir seyler elde ederiz diye düsündügümüzde de önümüz yaz ve herkes pandemiden çok sikildi ve dondurma çok tüketilen bir ürün, dondurmadan fonksiyonel bir gida yapmak için kollari sivadik. Bodrum’da çok özel bitkilerin oldugu sifa kaynagi bir yerde yasiyoruz. Ülkemizin bu endemik bitkilerini acaba virüslerle mikroplarla nasil savasabilir bir hale getirebiliriz diye düsündük. Bu projeyi ortaya koyduk. En azindan pandemi kosullarinda hem rahatlatarak hem de mikrop öldürücü bir etki yaparak pandemiye bir katkida bulunmak için bu projeyi gelistirdik” seklinde konustu.



Dondurmayi sifaya çevirdiler

Prof. Dr. Coskun Usta dondurmanin hasta eden özelliginin yerinin vücuttaki virüslerle savasacak hale getirdiklerini de sözlerine ekleyerek, “Eskiden dondurma hastalik yapan bir gida olarak önümüze sunulurdu. Kisin dondurma yiyemezdik. Zaman içerisinde dünya gelistikçe, teknoloji gelistikçe belki de hastaliklar arttikça bizim dondurmadan da faydalanmamiz gerektigi dondurmanin acaba hastalik yapan degil de hastaligi önleyen bir yönü olamaz mi diye düsündük. Pandemi kosullarinda böyle bir proje yapabilir miyiz dondurmaya hastalik degil de, hastaliklar ile mücadelede yardimci olabilen bir fonksiyonel gidaya çevirebilir miyiz diye düsündük. Bu amaçla da bu projeyi yaptik. Dondurmayi gerçekten su an için çok saglikli bir hale getirdik. Daha da saglikli kilmaya çalisan belki de yabancilarin bir tik önüne geçerek mikroplari öldüren bir ajan olarak kullanmayi düsündük” ifadelerini kullandi.

Bitkileri teker teker inceleyip dondurma yaptilar

Doganin sifa kaynagi ve bitkilerin mikroplari öldüren çok özel moleküller içerdigini de anlatan Prof. Dr. Coskun Usta, “Onlar doga ile savasirken dogaya karsi koyacak bazi maddeler üretiyorlar. Biz de bu maddeleri kullanalim dedik. Sadece, immün sistem virüsler ve serbest radikaller ile mücadelede yeterli olmayabilir. Dogada bulunan çesitli bitkiler de mikroplara ve virüslere karsi önleyici ya da yok edici özellikler de bulunmaktadir. Dolayisiyla bitkilerin kendilerini koruyabilmek için ürettigi, moleküller ve maddelerden de bizler de saglik açisindan faydalanmak istiyoruz. Bu projeyi yediden, yetmise herkesin sevdigi bir gida ile yaparsak çok daha basarili oluruz diye düsündük. Bitkilerin yararli olan maddelerini biz ortaya çikariyoruz. Bunlari belli bir miktarlarda çok güvendigimiz insanlar bu dondurmayi üretecek sekilde teslim ediyoruz ve gerisi onlara birakiyoruz. Su an için böyle bir proje ve üretim dünyada ilk defa Türkiye’de Mugla/Bodrum bölgesinde baslatilmistir. Bu tip projelerin farkli gida ürünlerinde hizla yayginlasarak tibbi ve aromatik bitkilerin kullaniminin genis alanlara yayilmasi ve dogal sagligi destekleme açisindan önemini hedefliyoruz. Bu projenin fikir babasi olan IMMUNAT AS Yönetim Kurulu Baskani Adnan Akar sayesinde daha birçok yeni projeye imza atacagimiza inaniyoruz” dedi.

Kaynak: İHA