Sudan'da Çatismalarin Yasandigi 5 Bölgeye 2011'Den Beri Ilk Kez BM Yardimlari Ulastirildi

Sudan'daki Birlesmis Milletler (BM) kuruluslari, merkezi hükümetin kontrolünde olmayan ve yillardir çatismalara sahne olan ülkenin güneyindeki 5 bölgeye 10 yil aradan sonra ilk kez yardim ulastirildigini duyurdu.

BM Dünya Gida Programi, BM Çocuklara Yardim Fonu (UNICEF), BM Mülteciler Yüksek Komiserligi ve BM Insani Isler Koordinasyon Ofisinden yapilan ortak açiklamada, Güney Kurdufan ve Mavi Nil eyaletlerinde ayrilikçi örgüt Sudan Halk Kurtulus Hareketi-Kuzey (SPLM-N) tarafindan kontrol edilen ve çatismalardan zarar gören topluluklarin yasadigi 5 bölgeye 2011'den bu yana ilk kez girilerek insani yardim ulastirildigi belirtildi.

Açiklamada, SPLM-N kontrolündeki bölgeye yillar sonra erisilmesinin yaklasik 800 bin kisiye yardim ulastirmak için oldukça önemli oldugu kaydedildi.

Sudan Halk Kurtulus Hareketi-Kuzey örgütü, 2011'den itibaren Kurdufan ve Mavi Nil eyaletlerinde Sudan hükümetiyle silahli mücadele yürütüyor.

Sudan Hükümeti ile Abdulaziz el-Hilu liderligindeki muhalif silahli grup, Nisan 2021'de baris müzakerelerini sürdürme karari almisti.

Örgüt, Mavi Nil ve Güney Kurdufan eyaletleri için bagimsizlik referandumu yapilmasi ve ülkede laik bir devlet kurulmasini istiyor.

Kaynak: AA