Muhalif Israilliler, Netanyahu'nun Iktidardan Gitmesini Degerlendirdi

Israil'de Basbakan Binyamin Netanyahu'nun 12 yillik iktidarina son veren hükümetin güvenoyu almasinin ardindan Bati Kudüs'teki Israil meclisi önünde kutlama gösterileri yapan Israilliler, Netanyahu'nun iktidardan gitmesini degerlendirdi.

Gelecek Var ile Yamina partilerinin öncülügünde kurulan koalisyon hükümetinin Meclis'te güven oyu almasiyla 12 yillik Netanyahu dönemi sona erdi.

Kutlama alanindaki muhalif Israilliler, AA muhabirine, Netanyahu'nun sahsi çikarlarinin Israil devletinin çikarlarinin önüne koydugu, ülkeyi yikima sürükledigi ve yolsuzluklara battigi görüsünde birlesti.

Netanyahu'nun Israil devleti ve vatandaslari için kötü biri oldugunu düsündügünü belirten Dann Cristal, "Sadece yolsuzluk yaptigi için degil, ayni zamanda kendi rejimi döneminde Israil toplumunu böldügü ve toplumun farkli kesimleri arasinda iç çatismalari körükledigi için de Netanyahu'ya karsiyim." dedi.

Cristal, Netanyahu'nun ülkenin milli sermayesini ve tüm enerjisini altyapi ile ekonomi için degil, kendi rejimini ve çikarlarini korumak için kullandigina vurgu yaparak, "Bence Netanyahu, Israil'in gördügü en kötü basbakandi." ifadelerini kullandi.

Öte yandan Naftali Shoshany ise "Bugün yeni bir hükümetin, yeni bir baslangicin, yolsuzluklara karsi farkli bir tutum sergileyecegini umut ve bunu kutluyoruz." dedi.

Shoshany, Netanyahu'nun politikalarina ve yolsuzluklarina karsi olduguna vurgu yaparak, "Mesele Netanyahu degil, onun temsil ettikleridir. Dolayisiyla Netanyahu'ya degil, onun politikalarina ve yolsuzluklarina karsiyiz." seklinde konustu.

Naftali Bennett ve Yair Lapid ortakligindaki hükümetin uzun ömürlü olacagina inandigini ifade eden Shoshany, "Bu hükümetin ortaklarinin ideolojik farkliliklarina ragmen uzun ömürlü olacagini saniyorum, çünkü bu kadar farkliliklarina ragmen bir araya gelmeyi basardilar ve yüzlesecegi bütün zorluklara ragmen bu birlige bagli kalacagina inaniyorum." dedi.

Israilli Betti Levy de Netanyahu'nun eski basbakan Izak Rabin'e karsi kiskirtmalarda bulundugunu aktararak, "Netanyahu'yu, bizim suikasta ugrayan basbakanimiz Izak Rabin'e karsi kiskirtmalara basladigi günden beri protesto ediyorum." ifadelerini kullandi.

Ülkenin Netanyahu'nun basa geldiginden beri gerildigini ve her seyin daha kötüye gittigini belirten Levy, "Onun bizim hayatimiza müdahale eden ailesine de dayanamiyoruz. Içinde bulundugumuz dakikalar Netanyahu'nun son dakikalari oldugu için çok mutluyum. Kisa bir süre sonra ondan kurtulacagiz." diye konustu.

Levy, "Netanyahu bizi yikima sürüklemeye ve solcu demokrasimizi ortadan kaldirmaya çok yaklasmisti." ifadesini kullandi.

Yeni kurulan hükümetin uzun süreli olup olmayacagi umurunda olmadigina vurgu yapan Levy, "Her seyden önce Netanyahu'dan kurtulmak istiyorduk, simdi her sey ancak daha iyiye gidebilir, kötüye degil. Netanyahu, birbirinden farkli kesimleri ve partileri kendi karsitliginda birlestirmeyi basardi. Çünkü tehlike çanlari çaldigini ve ondan kurtulmak istedigimizi hissettik." seklinde konustu.

- Netanyahu dönemi sona erdi

Yapilan oylama sonucu, 120 sandalyeli Mecliste 60 milletvekilinin destegiyle koalisyon hükümeti güven oyu almis oldu.

Bennett-Lapid koalisyonun güven oyu almasiyla Mart 2009'dan bu yana basbakanlik görevini yürüten Netanyahu dönemi sona erdi.

- Bennett yeni basbakan olacak

Koalisyon hükümetinin güven oyu almasiyla Netanyahu'dan bosalacak koltuga Yamina lideri Bennett oturacak.

Bennett, 2 yil boyunca basbakanlik görevini yürüttükten sonra Agustos 2023'te koltugu koalisyon ortagi Gelecek Var Partisi lideri Lapid'e devredecek.

- Koalisyonun uzun soluklu olup olmayacagi merak konusu

Bennett-Lapid koalisyonu, Netanyahu karsitliginda birlesmis, farkli görüslere sahip 8 partiden olusuyor.

Hem sandalye sayisinin kritik esikte olmasi hem partilerin bazi konularda tamamen farkli görüslere sahip olmasi nedeniyle Israil'de koalisyonun ömrünün uzun soluklu olup olmayacagi tartisiliyor.

Bennett'in partisi Yamina asiri sag görüsleriyle öne çikiyor ve isgal altindaki Bati Seria'da yasa disi Yahudi yerlesim birimlerini destekliyor.

Koalisyonun ortaklarindan Israil vatandasi Filistinlileri temsil eden Birlesik Arap Listesi (Ram) ise buna karsi çikiyor. Bir diger koalisyon ortagi Meretz ise sol blokta yer alan bir parti.

Bu nedenle koalisyon hükümetinin uzun soluklu olmayacagi ve bu yilin sonunda Israil'in yeniden erken seçime gitmek zorunda kalabilecegi yorumlari yapiliyor.

Kaynak: AA