Israil'de 12 Yillik Netanyahu Dönemi Sona Erdi

Israil Parlamentosu’nda (Knesset) yapilan oylamada, Yamina Partisi lideri Naftali Bennett ve Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid öncülügündeki koalisyon hükümetinin güvenoyu almasi ile 12 yillik Binyamin Netanyahu dönemi resmen sona erdi.

Israil'de 12 Yillik Netanyahu Dönemi Sona Erdi
Israil’de 23 Mart’ta yapilan erken genel seçimde hiçbir partinin hükümeti kurmak için gereken milletvekili sayisina ulasamamasi ve Basbakan Binyamin Netanyahu’nun hükümeti kurmakta basarisiz olmasinin ardindan ülkede siyasi kriz bas göstermisti. Siyasi krizin ardindan Yamina Partisi lideri Naftali Bennett ve Yesh Atid Partisi lideri Yair Lapid ise koalisyon hükümeti kurmayi basardigi konusunda Cumhurbaskani Reuven Rivlin’i bilgilendirmisti.

Bennet ve Lapid öncülügündeki sag, sol, merkezci ve Arap toplamda 8 partiden olusan koalisyon hükümetinin güvenoyu oylamasina yerel saatle 16.00’da 120 sandalyeli Israil Parlamentosu’nda (Knesset) baslamisti. Yapilan oylamada, 60 milletvekilinin lehte, 59 milletvekilinin ise aleyhte oy vermesi ile Bennet ve Lapid öncülügündeki koalisyon hükümeti güvenoyu alarak, Israil’de 36’inci hükümet oldu. Koalisyona desten veren Birlesik Arap Listesi’nden (Ra’am) Said al-Harumi ise çekimser kaldi.

Bennett, 2023’e kadar Basbakanlik görevini üstlenmesinin ardindan görevi Lapid’e devredecek. Israil’de 12 yildir devam eden Binyamin Netanyahu dönemi ise resmen sona erdi. Netanyahu, artik Likud Partisinin Genel Baskani ve muhalefet lideri pozisyonunda olacak.

Kaynak: İHA