Günlük 1 Milyon Doz Kovid-19 Asilamasiyla Sonbaharda 'Eski Normale' Dönülebilir

Ankara Üniversitesi Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Ismail Balik: 'Günde 1 milyon doz asi uygulanmasi durumunda temmuz ayi sonuna kadar toplumsal bagisiklik hedefine erisiriz. Sonbaharda ise eski normalimize dönebiliriz. Elbette bu, asi tedarikinde sorun kalmamasina ve insanlarin asi olmak konusundaki uyumuna bagli' 'Toplumun en az yüzde 60'i asilandiginda hastalik 'salgin' formundan çikip az sayida enfeksiyon vakasi olarak görülmeye, artik toplumu ciddi sekilde etkilememeye baslayabilir. Elbette bu süreçte asi olmamis kisiler için risk devam edecektir' 'Elimizde yeterli asi olduktan sonra toplumsal bagisikliga ulasmada en büyük engelimiz asi kararsizlari. Günlük asilama orani arttikça ve genç yaslara sira yaklastikça asi olma konusunda kararsiz olanlarin sayisinin da arttigini görebiliriz'

BURCU ÇALIK - Ankara Üniversitesi Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Ismail Balik, Kovid-19'la mücadelede günde 1 milyon doz asi uygulanmasi durumunda temmuz sonunda toplumsal bagisiklik hedefine erisilebilecegini belirterek, "Elbette bu, asi tedarikinde sorun kalmamasina ve insanlarin asi olmak konusundaki uyumuna bagli." dedi.

Türkiye, bir yandan Kovid-19 asilama programina yeni meslek gruplarini dahil edip, yas sinirini düsürürken diger taraftan da günlük uygulanan asi sayisini yaklasik 600 bin doza ulastirdi. Böylelikle toplumsal bagisiklama hedefine giden yolda önemli bir adim atilmis oldu.

Prof. Dr. Ismail Balik, konuyla ilgili AA muhabirine yaptigi açiklamada, yeterli asi oldugunda Türkiye'nin altyapisinin, günde 1,5 milyon dozdan fazla asi yapabilme potansiyeli bulunduguna dikkati çekti.

Günde 700 bin ile 1 milyon doz arasinda asi uygulanmasiyla toplumsal bagisikligin yaz aylarinda yakalanabilecegine isaret eden Balik, bir günde 600 bin doz asiya ulasilmasinin da bunun en önemli isareti oldugunu vurguladi.

- "Toplumun en az yüzde 60'i asilanirsa hastalik 'salgin' formundan çikabilir"

Prof. Dr. Balik, "Günde 1 milyon doz asi uygulanmasi durumunda temmuz ayi sonuna kadar toplumsal bagisiklik hedefine erisiriz. Sonbaharda ise eski normalimize dönebiliriz. Elbette bu, asi tedarikinde sorun kalmamasina ve insanlarin asi olmak konusundaki uyumuna bagli." degerlendirmesinde bulundu.

BioNTech asisinin, ilk dozun 10 gün sonrasindan itibaren etkisini göstermeye basladigina isaret eden Balik, bunun toplum bagisikligini daha hizli saglama açisindan önemli oldugunu vurguladi.

Kovid-19'un "salgin" olarak anilmamasi için toplumun en az yüzde 60'inin asilanmis olmasi gerektigini aktaran Balik, "Toplumun en az yüzde 60'i asilandiginda hastalik 'salgin' formundan çikip az sayida enfeksiyon vakasi olarak görülmeye, artik toplumu ciddi sekilde etkilememeye baslayabilir. Elbette bu süreçte asi olmamis kisiler için risk devam edecektir." diye konustu.

- Asi kararsizligina dönük "toplumsal kampanya" çagrisi

Bir tarafta bir an önce asisini olmak isteyen diger tarafta ise asi konusunda kararsizlik yasayan bir kesim bulunduguna dikkati çeken Balik, sunlari söyledi:

"Elimizde yeterli asi olduktan sonra toplumsal bagisikliga ulasmada en büyük engelimiz, asi kararsizlari. Günlük asilama orani arttikça ve genç yaslara sira yaklastikça asi olma konusunda kararsiz olanlarin sayisinin da arttigini görebiliriz. Hem Türkiye'de hem de dünyada asi kararsizlarinin sayisi genç yaslara dogru giderek artiyor.

Bu nedenle asi kararsizligina dönük Türkiye çapinda toplumsal bir kampanya düzenlenebilir. Toplumun kanaat önderleri, politikacilar, sanatçilar, sporcular, ögretmenler, din adamlari da bu kampanyaya destek vermeli. Sevilen, saygi duyulan kisilerin, kesimlerin bu konuda yapacagi bilgilendirme ve duyarlilik çagrilari olumlu bir etki yapacaktir. Daha önce düzenledigimiz asi kampanyasinda da böyle sonuçlar aldik. Önümüzdeki günlerde günlük asilama oranlarini yakalamakta sorun yasanmamasi açisindan böyle bir kampanyaya hemen baslamanin faydali olacagini düsünüyorum."
Kaynak: AA