Foça'da Kara Keçi Sayisi Azaldi

Türkiye’de en yaygin evcil keçi irki olan kara keçi irkinin neslinin tükenmek üzere oldugunu söyleyen Izmir Foçali vatandaslar, "Yerli irkimiza sahip çikalim" çagrisi yapti.

Foça'da Kara Keçi Sayisi Azaldi
Genellikle Ege ve Akdeniz Bölgesi sahil kusagi ile Dogu Anadolu ve Iç Anadolu Bölgelerinde yetistirilen kara keçiler, sicak ve soguga toleransli, yagsiz ve yüksek aromali et veren, makiliklerden iyi yararlanabilen, dayanikli, uzak mesafelere iyi yürüyebilen süt verimi yeterli, yüksek kalitede deri veren iri vücut yapili bir keçi irki olarak biliniyor. Izmir’in Foça ilçesi Ilipinar köyünde hayvancilik isi ile ugrasan Hasan Çelikkol (71) ve oglu Musa Çelikkol (38) kara keçi neslinin tükenmekte oldugunu, yerli irka sahip çikilmasi gerektigini belirtti.

Hasan Çelikkol, "Foça muhitinde kara keçi kalmadi, hepsini bitirdiler. Beyaz keçilerin sütü açiktir ayran gibidir, kara keçinin sütü ayni manda sütü gibidir. Esas organik süt kara keçi sütüdür. Bu hayvanlar dogadan yer. Yemle ya da baska bir sey ile beslenmiyor. Kara keçinin sütü azdir ve ama lezzetlidir. Ancak yem olmadigi için zamanla sütleri kesiliyor" dedi.

Babasi ile ayni çiftlikte hayvancilik yapan Musa Çelikkol da, “Su anda kara keçi irki nesli tükenmek üzere. Nedense bu hayvanciligi yapan arkadaslar Avrupa Birliginden gelen, Isveç’ten gelen hayvanlara özen göstermeye basladi ama yerli irkimizi kaybetmek üzereyiz. Yerli irklarimiza sahip çikalim. Kara keçiler öbür hayvanlar gibi degil. Kara keçiler dayanaklidir. Sütü azdir ama yaglidir. Peyniri lezzetlidir. Maltizlarin sütleri fazladir ama su orani yüksektir" diye konustu.

Kaynak: İHA