Fildisi Sahili'nde Terör Saldirisinda 3 Asker Öldü

Fildisi Sahili'nin Burkina Faso sinirindaki terör saldirisinda 3 asker hayatini kaybetti.

Genel Kurmay Baskanligindan yapilan açiklamada, Tehini-Togolokaye mevkisinde devriye gezen askeri araca, daha önce tuzaklanmis patlayici ile saldiri düzenlendi.

Saldirida 3 asker yasamini yitirirken 4 asker yaralandi.

Ayni bölgede bulunan Tougbo köyü 7 Haziran'da benzer bir saldiriya sahne olmus ve 1 asker hayatini kaybetmisti.

Frankafon Bati Afrika'nin en gelismis ülkelerinden kabul edilen Fildisi Sahili'nde son dönemde artan benzer saldirilar, Sahel'deki asirici gruplarin ülkeye dogru ilerlemeye çalistigi seklinde yorumlaniyor.

- Terörist gruplar güneye ilerlemek istiyor

Fransiz istihbarat servisinin, subat 2020'de çekildigi anlasilan ancak bu yil subatta yayimladigi bir video da Fildisi Sahili'nin yakin bir gelecekte terör sorunuyla daha çok ugrasacagini ortaya koymustu.

Videoda, Magrip El Kaidesi'ne bagli Nusret El Islam vel Muslimin örgütünün liderligini yürüten Iyad Aggali, yine Magrip El Kaidesi'nin 3 Haziran'da Mali'de öldürülen liderlerinden Abdelmalek Droukdal ve Nusret El Islam vel Muslimin çatisi altina giren Masina Kurtulus Cephesi lideri Emadu Kufa'nin yaptigi toplantidan bir kesit yer aliyor.

Videodaki konusmalardan, Aggali, Droukdal ve Kufa'nin terör faaliyetlerini Gine Körfezi'ne kadar genisletmek istedigi ve güneye kadar ilerlemek için halihazirda Fildisi Sahili ve Benin'de finansman saglamaya basladiklari anlasiliyor.

Fransa, videonun bu isimlere oldukça yakin bir kaynak tarafindan kendileriyle paylasildigini söylese de Afrika basini 2 ihtimal üzerinde duruyor.

Buna göre, söz konusu görüntüler ya Droukdal'in öldürüldügü operasyonda ele geçirilen bilgisayarlardan kopyalandi ya da "düsmana göz dagi vermek" amaciyla bizzat örgüt tarafindan propaganda amaciyla servis edildi.

- Benin ve Fildisi Sahili hedefte

Fildisi Sahili'nin turistik kiyi kenti Grand Bassam'a düzenlenen 2016'da Magrip El Kaidesi tarafindan düzenlenen saldirida 16 kisi yasamini yitirmisti.

Benin'de de 2019'da 2 Fransiz vatandasinin kaçirilmasi ve yine Fildisi Sahili'nin Burkina Faso sinirindaki Kafola bölgesinde Haziran 2020'de düzenlenen saldirida 14 askerin yasamini yitirmesi, Magrip El Kaidesi'nin bölgede yavas yavas güçlenmeye basladigi seklinde yorumlanmisti.

Kaynak: AA