Engelli Usta 50 Yildir Terzilik Yapiyor

Hazir giyim kültürünün yayginlasmasi ile terzilik sanati yavas yavas tarihe karisiyor. Balikesir’in Sindirgi ilçesinde yasayan 85 yasindaki engelli Mehmet Aslan, unutulmaya yüz tutmus bu meslekte yarim asri devirdi.

Engelli Usta 50 Yildir Terzilik Yapiyor
Çocuk yasta felç geçiren Mehmet Aslan, babasinin yönlendirmesiyle terzi ustasinin yaninda çirak olarak çalismaya basladi.

7 yil boyunca terzi ustasinin yaninda ücret almadan çiraklik yapan Aslan, kumas üzerine nakis isledigi gibi hünerli elleriyle bu meslekte ustalasarak ekmek teknesi haline getirdi. Çalistigi, yillarini verdigi ayni pasajda kendine terzi dükkâni açmaya karar veren Mehmet usta, yarim asri askin süredir terzilik meslegini sürdürüyor.

Bu zanaat sayesinde ailesine büyük imkanlar sagladigini ve esini dostunu bu meslek sayesinde kazandigini dile getiren Mehmet Aslan, "3 yasimdayken çocuk felci geçirmisim. Okul bitince babam beni terzilige vermek istedi. Bu pasaja getirdi. Içeri girdim, benim eli bagladilar, yüzüge elimizin yatmasi için. 7 sene onun yaninda çalistim parasiz pulsuz. Bana sanati ögretti. 7 sene sonra ben ögrendikten sonra 1961 yilinda ayni pasajda kendi terzi dükkânimi açtim. Ayni pasajda yaslandim. Ayagim felçli oldugundan benim baska is yapmam mümkün degil. Oturarak terzilik yapmak mecburiyetindeyim. O zaman konfeksiyon da yoktu. Tek ayakla oturarak çalisabilecegim için bu meslegi seçtim’’ dedi.



100 yillik makinesinde yarim asri devirdi

Yarim asirdir bu meslegi devam ettiren Aslan, "Terzi malzemesi olarak iplikler, dügmeler, makaralar, dikis makinesi, ütü, ütü masasiyla bu meslek oluyor. Terzilige basladigimda en çok zorlandigim ise motorlu makinalar yoktu. Simdi motorlu makinalar var. Dügmeye basiyorsun çalisiyor. Bu meslegi ben tek ayagimla ögrendim. Tek ayagimla makineyi çalistirdim. Tek ayakla ütü yaptim yillarca. Tek ayakla çalismak zor. Ayagim sakat olmasina ragmen bütün zorluklara katlandim, bu mertebeye öyle geldim. Bu meslek sayesinde evimi yaptirdim. Oglumu, kizimi okuttum, dügünlerini yaptim. Kömürlü ütüyü 1960 yilinda aldim. Elektrikli ütüler çikana kadar kullandim. Dikis makinesini de bir meslektasimdan aldim. O 50 sene kullanmis, bir 50 sene de ben kullandim. Dikis makinem neredeyse yüz yasinda’’ dedi.

Kaynak: İHA