Elban Açiklamasi 'Insan Insani Sevdikten Sonra Hiçbir Bir Sorun Olmaz'

Adana Valisi Süleyman Elban, "Anadolu’muzdaki bu hazinelerin ne söyledigini, neye isaret ettigini, neyden feyz aldiklarini ve bizim nasil olmamiz gerektigini hakkiyla anlayabilsek ne kendi cografyamizda ne de yakin cografyamizda herhangi bir itilaf, sikinti, dert, tasa, gam kalmayacak" dedi.

Elban Açiklamasi 'Insan Insani Sevdikten Sonra Hiçbir Bir Sorun Olmaz'
UNESCO Anma ve Kutlama Yil Dönümleri Programi kapsaminda Haci Bektas Veli’nin vefatinin 750. yil dönümü, Yunus Emre’nin vefatinin 700. yil dönümü ve Ahi Evran’in dogumunun 850. yil dönümü vesilesiyle düzenlenen etkinlik, Vali Süleyman Elban’in katilimiyla gerçeklestirildi.

Çukurova ilçesindeki Haci Bektas Veli Anadolu Kültür Vakfinda düzenlenen etkinlikte konusan Vali Elban, 2021 yilinin UNESCO tarafindan Haci Bektas Veli, Yunus Emre ve Ahi Evran’i anma yili olarak ilan edildigini hatirlatarak, “Bu husus, kendi topraklarimiz üzerinde yasamis, insanlarimiza birçok konuda örnek olmus, yol göstermis bu ulu erenlerimizin kiymetinin, ortaya koyduklari ilkelerin, gösterdikleri hedeflerin evrensel deger olarak kabul edildiginin bir göstergesidir” diye konustu.

Anadolu erenlerinin en parlayan üç yildizi Haci Bektas Veli, Yunus Emre ve Ahi Evran’a bakildiginda hepsinin esas aldigi ortak seyin insan ve insan sevgisi oldugunu ifade eden Vali Elban, “Insan sevgisi olmadan, insanlari üstün tutmadan, tüm insanlari ayirmadan, insana insan gibi deger vermeden Hakk’a ulasmanin söz konusu olmadigi, hatta insanin ‘insan’ olmayacagini çok rahatlikla görebiliriz” seklinde konustu.

Elbette ki bu üç önemli sahsiyetin birbirinden farkli taraflari olabilecegini de ifade eden Vali Elban, söyle devam etti:

“Haci Bektas Veli esitlik, hosgörü ve ilimi kendine rehber ederek, barisi ve sevgiyi toplumsallastirmaya ilke edenmis; Ahi Evran esnafligi, üretimi, ticareti ve bu alanlardaki ahlaki daha çok vurgulamis; Yunus Emre yollara düsmüs eren olmus, sevgiyle daha çok ön plana çikmistir. Ama üçünün felsefesinde sevgi, ahlak ve insan hep ön plandadir. Aslinda biz Anadolu’muzdaki bu hazinelerin ne söyledigini, neye isaret ettigini, neyden feyz aldiklarini ve bizim nasil olmamiz gerektigini hakkiyla anlayabilsek ne kendi cografyamizda ne de yakin cografyamizda herhangi bir itilaf, sikinti, dert, tasa, gam kalmayacak. Çünkü insan insani sevdikten, insan insani yücelttikten sonra hiçbir bir sorun olmaz.”

Vali Elban’in konusmasinin ardindan Haci Bektas Veli’nin özlü sözlerinin yer aldigi serginin açilisi gerçeklestirildi.

Kaynak: İHA