Büyüksehir 15 Bin Koyunu Erciyes'ten Eriyen Kar Sulariyla Rahatlatti

Kayseri Büyüksehir Belediyesi, Erciyes Dagi’nin zirvesinde büyük ve küçükbas hayvanlara içme suyu saglamak amaciyla 4 ayri gölet yapti. Seyhsaban Mahalle Muhtari Serafettin Akduran, “Büyüksehir’imizin bu sekildeki bir yatirimi bizim 15 bin koyunumuzu rahatlatti. Büyüksehir’e minnettarim, hayalimizi gerçeklestirdi” dedi.

Büyüksehir 15 Bin Koyunu Erciyes'ten Eriyen Kar Sulariyla Rahatlatti
Kayseri Büyüksehir Belediyesi, bulutlari delen zirvesi, tepesinden eksik olmayan kari ile sehrin sembolü olan Erciyes Dagi’nda eriyen kar sularini, büyük ve küçükbas hayvanlar için içme suyuna dönüstürüyor.

ERCIYES’IN KAR SULARI, HAYVANLARA IÇME SUYU OLUYOR

Besicilerin yaylalarda otlattigi hayvanlarin susuz kalmamasi için 4 ayri gölet yapan Büyüksehir Belediyesi, Erciyes Dagi’nin eriyen kar sularini yapilan göletlerde toplayip, yaz boyunca hayvanlara su verilmesini sagliyor. 15 kilometrelik boru hatlari ile birbirine baglanan göletlerden yaklasik 15 bin koyun ve bin büyükbas hayvan yararlaniyor.

Incesu Seyhsaban Mahalle Muhtari Serafettin Akduran, hayvancilik ile ugrastigini belirterek, konu ile ilgili yaptigi açiklamada, “Su an eski Seyhsaban Mahallesi’ndeki 2 bin rakimli eski köydeyiz. Erciyes zirvesinin bin metre asagisindayiz. Burasi hayvancilikla geçinen, eski köyümüzde ikamet eden, yilin 8 ayini burada geçiren insanlari olan köy. Burada daha önce köyümüzün hayvanlarini sulayan mevcut topraktan tarihi bir göletimiz vardi” dedi.

Köyün geçim kaynagi hayvancilik oldugu için su ihtiyaçlarinin çok oldugunu ifade eden Akduran, “Bu bize yetismiyordu. Bize membranli büyük bir göl yapildi. Bu gölle kisin karin çok yagmasi ile biz bu suyu stokluyoruz, suyu topluyoruz. Ve baharin suyun arkasi kesilince kar suyu ile topladigimiz bu göleti, baharin koyunlarimizi sulamak için buradan 7 kilometre asagiya, eski köyümüzle yeni köyümüzün ortak noktasindaki tam ortada yeni bir sistem kurduk. Sag olsun Büyüksehir’imizin boru vermesi ile onlarin yardimi ve yapmasi ile oraya indirdik. Orada hayvanlarimizi sulamak için kullanacagiz” diye konustu.

“BÜYÜKSEHIR HAYALIMIZI GERÇEKLESTIRDI”

Muhtar Akduran, Büyüksehir Belediyesi tarafindan 4 tane gölet yapildigini ifade ederek sözlerini söyle sürdürdü:

“Zirvedeki bunlar, bunu stokluyoruz. Kademe kademe rampalari inerek boru yoluyla dördünü de dolduruyoruz. Bizim köyümüzün geçim kaynagi koyun oldugu için koyun çok ve 15 bini geçen koyunumuz var. Hemen hemen hepsi bu sudan yararlaniyor. Bine yakin da büyükbasimiz var. Hepsi bu sudan yararlaniyor. Bu bizim için bir dönüm noktasi oldu. Çünkü bu 15 bin mevcut koyunun hepsi susuzdu. Büyüksehir’imizin bu sekildeki bir yatirimi bizim 15 bin koyunumuzu rahatlatti. Bu benim hayalimdi. Allah razi olsun Büyüksehir’imizden. Bu benim hayalimdi muhtar olursam ve o da oldu. O yüzden Büyüksehir’e minnettarim, çok tesekkür ediyorum. Bu hayalimizi Büyüksehir Belediye Baskanimiza ilettik, o da bizi kirmadi sag olsun. Ve bu hayalimizi gerçeklestirdi.”
Kaynak: İHA