Yaslilar 50 Yil Sonra Yeniden Kurulan 'Cingirdak' Ile Çocuklar Gibi Eglendi

Denizli’nin Sarayköy ilçesinde geçmisi M.Ö. 200 yillara dayanan Attouda Antik Kenti üzerine kurulan Hisar Mahallesinde 50 yil öncesine kaybolan geleneksel ‘cingirdak’ yeniden canlandirildi. Yaklasik 2 asir boyunca insanlarin en büyük eglencelerinden birisi olan ve hata bayramlarda kadinlarin dahi köy meydaninda toplanip eglendigi çingirdaga yeniden kavusan yaslilar, eski günlere dönüp çocuklar gibi eglendi.

Yaslilar 50 Yil Sonra Yeniden Kurulan 'Cingirdak' Ile Çocuklar Gibi Eglendi


Sarayköy ilçesi Hisar Mahallesinde bulunan ve M.Ö. 200 yilinda kuruldugu tahmin edilen Attouda Antik Kenti’nin yeniden gün yüzüne çikarilmasi için baslatilan çalismalar devam ederken, sit alani ilan edilmesinin ardindan giderek nüfusun azaldigi kirsal mahallenin son sakinleri de geçmislerine sahip çikti. Köy meydanina kurulan ve 50 yil öncesine kadar boyunca insanlarin en büyük eglencelerinden birisi olan ve hata bayramlarda kadinlarin dahi köy meydaninda toplanip eglendigi ‘cingirdak’ yarim asir sonra yeniden ayni meydanda insa edildi.

Hisar Mahallesi Muhtari Askin Sen’in öncülügünde mahalleye yeniden kazandirilan ve bir tür tahterevalli olan geleneksel oyuncak ‘cingirdak’ en çok köyün yaslilarini sevindirdi. Bir elin parmaklarini geçemeyecek kadar gencin yasadigi mahallede 50 yil sonra kurulan çingirdak ile çocukluklarina dönen yaslilar renkli görüntüler olusturdu. Yaklasik 1,5 metre yüksekligindeki diregin üzerine monte edilen 6 metrelik agaç gövdesinin iki ucuna tutunup hoplayip ziplayarak daireler çizen yaslilarin yasadigi sevinç hatiralari canlandirdi.

Cingirdagin mahalleye kazandirilmasinda pay sahiplerinden birisi olan ihtiyar heyeti azasi Ilter Armagan, “Bizim çocuklugumuzdan 1970’li yillardan beri vardi. Her bayramda kadinlar ve baska mahallelerden gelinerek buralari düzenlerdik. Ondan sonra bu gelenek kapandi ve biz tekrar yasatmaya çalisiyoruz. Bayramlarda falanda tura oynuyoruz. Çesitli oyunlar oynayarak tekrardan canlandirmaya çalisiyoruz. 1900’lü yillarda baslamis. Daha öncesini bende pek bilmiyorum. Bu geleneklerimiz çoktu bizim. Sonrasinda insan ve gençler kalmadi. Çam ve dut agaçlarinda yapilabiliyor. Göbegini oyma yaparak kömür koyuluyor” dedi.



Kirsal mahallede çok fazla genç kalmadigini ancak hafta sonu ziyaret edenlerle birlikte kendilerinin de çingirdaga bindigini belirten Semih Öz ise, köye gele gençlere geleneksel oyuncagi ögrettiklerini söyledi.

Cingirdaga binerken dedelerinin yasadigi günleri animsadiklarini kaydeden Öz, söyle konustu:

“Bu köylüyüm ve burada son kalan gençlerden bir tanesiyim. Uzun zamandir köyümüzde olan bir sey bu. Bayadir oynanmiyordu. Kültürümüzün yenilenmesi açisindan muhtarimiz böyle bir sey düsündü. Hem eglenceli hem de kendimizin vakit geçirmek için güzel bir sey oldu. Teknoloji ileri oldugu için herkes ona sarmis durumda. Kültürümüzü daha iyi taniyalim diye telefonda ziyade oyunla vakit geçiriyoruz”
Kaynak: İHA