Prof. Dr. Mustafa Koç'un 'Revnakoglu'nun Istanbul'u-Istanbul'un Iç Tarihi Açiklamasi Fatih' Kitabi Tanitildi

Akademisyen Mustafa Koç’un derledigi “Revnakoglu’nun Istanbul’u-Istanbul’un Iç Tarihi: Fatih” adli çalismasinin tanitimi Fatih’te yapildi.

Prof. Dr. Mustafa Koç'un 'Revnakoglu'nun Istanbul'u-Istanbul'un Iç Tarihi Açiklamasi Fatih' Kitabi Tanitildi


Türkiye’nin yetistirdigi ünlü akademisyen ve yazarlardan Prof. Dr. Mustafa Koç’un Fatih Belediyesi Kültür Yayinlari’ndan çikan ilk iki cildi okura sunulan toplamda bes ciltlik olmasi planlanan “Revnakoglu’nun Istanbul’u- Istanbul’un Iç Tarihi: Fatih” adli kitabinin tanitim programi düzenlendi.

Fatih Belediyesi tarafindan Davutpasa Medresesi’nde düzenlenen programa Fatih Belediye Baskani M. Ergün Turan basta olmak üzere Istanbul Il Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coskun Yilmaz, Istanbul Il Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Masali, Istanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak ve çok sayida kitapsever katildi.



Kitapta; Osmanli’nin son, Cumhuriyet’in ilk yillarina taniklik eden, eski eserler ve kitabeler uzmani Cemaleddin Server Revnakoglu’nun 350 dosyalik arsivinde yaptigi çalismalara yer verilerek, çalismalar Prof. Dr. Mustafa Koç tarafindan derlendi. Çalismada, Istanbul’un iç tarihi anlatiliyor. Eserde, Aksaray, Belgradkapi, Mevlanakapi, Silivrikapi, Topkapi, Sehremini, Samatya, Yedikule ve Haseki semtlerinin kültürel dokusuna ait daha önce yayimlanmamis bilgilere yer veriliyor.

Eseri kitapseverlerle bulusturdugu için mutluluk duyan Fatih Belediye Baskani M. Ergün Turan, “Cemaleddin Server Revnakoglu; Seyhlerden hattatlara, sehrin derin hafizasina islemis kim varsa onlarla hemhal olmus bu kimselerden kiymetli bilgiler devsirmistir. Bu paha biçilmez bilgilerin 53 yil sonra bugün gün yüzüne çikmasinda emegi geçen Prof. Dr. Mustafa Koç’a Fatih Belediye Baskani olarak, Istanbul’da dogup büyümüs biri olarak, Istanbul’u seven biri olarak, gelecek nesiller adina da tesekkürü bir borç bilirim” dedi.



“Istanbul’u Istanbul yapan bütün degerler bu eserde”

"Revnakoglu, bir pehlivandi ben de onunla güres tutmaliydim" diyen Prof. Dr. Mustafa Koç, “Cumhuriyetin ilk yarim yüz yiliyla Osmanli Dönemi’nin son yarim yüz yilinin cemiyet hayati, sanat hayati, mistik hayati ve büsbütün gündelik hayati bir umuma ait degildi. Herkes bu manzarayi uzaktan gün isigina çikarmaya çalisiyordu. Merhum, Istanbul’u Istanbul yapan bütün kiymetleri hane hane, sokak sokak, insan insan tespit edip bunlarin dilinden Istanbul’u Istanbul yapan dünyayi ama hasseten Müslüman Istanbul’un dünyasini bir bütün, bir kül halinde gözlerimizin önüne serer. Istanbul, süphesiz zengin bir dile ihtiyaç duyuyordu ifade edilebilmesi için. Revnakoglu tam da bu dilin sahibiydi. Insanlar büsbütün tarihe karismadan önce son sirlarini ve sözlerini Revnakoglu’na fisildamisti. Fatih Belediyesi Baskani Ergün Bey’in katkilariyla vücut bulan bu 5 ciltlik eserin arka planinda var. Revnakoglu merhumun yüz binlerce daginik notu burada” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA