Evinin Bahçesinde Leyleklerle Yasiyor

Samsun’un Bafra ilçesinde, bir kisi, evinin bahçesindeki agaçlarda kat kat olusan yuvalarda bulunan leyleklerle birlikte yasamaktan huzur buluyor.

Evinin Bahçesinde Leyleklerle Yasiyor
Afrika’dan 7 bin kilometre yol kat ederek Samsun Bafra ilçesi Kalaycili Mahallesi’ne Mart ayi sonu ve Nisan ayi basinda gelen leylekler, Tevfik Yüksel isimli sahsin bahçesindeki agaçlara kat kat olusturduklari yuvalarinda yavrularini besliyor. Buraya disilerinden önce Mart ayinda gelen ve yuvalarini tamir eden erkek leyleklerden sonra nisan ayinda da disi leylekler geldi. Leyleklerin yavrulari geçen ay yumurtalardan çikmaya basladi.

Yuvalarda 3-4 yavru göze çarpiyor. Leylekler ise onlari beslemekle ve büyütmekle mesgul. Yavrular 4 haftalik bakimin ardindan ilk uçus deneyimlerini yasayacaklar.

Kalayci Mahallesi’nde oturan Tevfik Yüksel, evinin bahçesinde bulunan agaçlarda bulunan 27 yuvada 55 leylek yasiyor. Evinin hemen bitisiginde bulunan agaçlara yerlesen leyleklere gözü gibi bakan Yüksel, “Hemen hemen 10 yildir buradalar. Onlara alistik, bizim bir parçamiz gibiler. Elimizden geldigi kadar biz bunlari koruyoruz. Çevrede avcilar silah atinca onlari ikaz ediyoruz. Bu hayvanlar bizim yanimizda dolasiyor. Evde bizim hayvanlarimiz gibi oldu. 15 Agustos’a kadar burada hep beraberiz. Aile gibi bir ortamimiz var. Bunlar korunmasi gereken hayvanlar. Bu aralar yuvalardan yavru atiyorlar. Bakamadiklari 4 yavrunun 1 tanesini atiyorlar, üçer tane yavru birakiyorlar. Bu hafta devamli yavru attilar. Asagi attiklari yavrulari baska hayvanlar yemesinler diye toplayip gömüyoruz. 27 yuva var, 1 yuvada tek, öbürlerinde çift leylek var. Göç baslayinca buradan 70-75 yavruyla gidecekler. Eylülün ilk haftasi gökyüzüne çiktiklarinda göç haftasi basliyor" dedi.

Kaynak: İHA