Vali Erin, Resulayn'daki Süryani Cemaatiyle Bulustu

Baris Pinari Harekati ile Türkiye’nin kontrolüne geçerek terör örgütlerinin isgalinden arindirilan Resulayn’da yasayan Süryaniler, yasadiklari sorunlari ve taleplerini Sanliurfa Valisi Abdullah Erin’e iletti.

Vali Erin, Resulayn'daki Süryani Cemaatiyle Bulustu
Diyarbakir ve Mardin Metropoliti Filüksinos Saliba Özmen’in Sanliurfa’yi ziyaret ederek Vali Abdullah Erin ile yaptigi görüsmede planlanan toplantida Resulayn’da yasayan Süryani cemaati temsilcileri yasadiklari sorunlari dile getirme firsati buldu. Sanliurfa Valisi Abdullah Erin, Metropolit Özmen, bölgede görevli Türk güvenlik güçlerinin yetkilileri, Resulayn Mahalli Meclis Baskani, Suriye Geçici Hükümeti Temsilcisi, Suriye Milli Ordusu Temsilcisi ve Resulayn’da yasayan Süryani cemaati temsilcilerinin katildigi toplantida, bölgenin istikrari adina Türkiye’nin katkilarindan dolayi Süryani halki adina Türkiye’ye tesekkür edildi.

Baris Pinari Harekati’nin ardindan bölgenin huzur ve güven ortamina kavustugunu belirten Süryani cemaati temsilcileri, Türkiye’nin bölgede bulunmasinin daha önceden muhacir konumuna düsmüs halkin tekrar topraklarina dönmesi için umut verici oldugunu ifade ettiler. Türkiye’nin bölgede bulunmasini, basta güvenlik olmak üzere tüm kamu hizmetlerinin saglanmasi adina büyük bir sans olarak degerlendirdiklerini kaydeden Süryani cemaati temsilcileri, bölgede tarim, hayvancilik, ticaretin ve sanayinin gelismesi için Türkiye’nin daha fazla destek olmasini talep etti.

11 yil sonra ilk kez Vali Abdullah Erin’in sayesinde Resulayn’a yeniden gelme firsati buldugunu ifade eden Metropolit Filüksinos Saliba Özmen, “Tabi problemlerimiz var. Ama çözülecek insallah. Sayin Valimizin, Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin dirayeti ve yardimlariyla insallah tüm sorunlar güzel bir sekilde çözülür” diyerek, Vali Erin’e tesekkür etti. Özmen, Müslüman, Hristiyan, Türk, Arap, Kürt fark etmeden bölgede yasayan halkin, diniyle, diliyle, kültürü ve gelenekleriyle büyük bir zenginlik oldugunu, karsilikli saygi, sevgi ve hosgörü ile tüm sorunlarin asilacagina inandiklarini söyledi.



“Çözülemeyecek sorunumuz yok”

Önemli bir istisare toplantisi gerçeklestirdiklerini ifade eden Sanliurfa Valisi Abdullah Erin, bölgede yasayan Süryani halkin yasadigi sikintilari birebir dinleme firsati bulduklarini ve onlarin yasadiklari sikintilar nedeniyle büyük üzüntü duyduklarini belirterek, çözülmeyecek sorunun olmadigini, istisare ve kararlilikla tüm sorunlarin üzerine gideceklerini söyledi.

Yasanan sikintilarin büyük kisminin sadece Süryani vatandaslarin degil, bölgede bulunan tüm halkin ortak sorunu oldugunu ve bu sorunlari çözmek için büyük çaba gösterdiklerini kaydeden Vali Erin, tarimla ugrasan çiftçilerin ekonomik olarak desteklenmesi, ziraat ve ticaretin canlanmasi gibi konularda planlamalar yaptiklarini ifade etti.

Vali Erin, Türkiye ile karsilikli gidis gelis konusunda makul taleplerin Resulayn Koordinatörü Vali Yardimcisina veya Mahalli Meclise iletilebilecegini, tüm taleplere yardimci olunacagini belirtti.

Toplantidan sonra Resulayn Süryani Ortodoks Kilisesini ziyaret ederek burada halkla bulusan Vali Erin, daha sonra Resulayn Halk Egitim Merkezini ziyaret ederek buradaki bir programa katildi.

Halk Egitim Merkezinde verilen kurslar ve yapilan çalismalar hakkinda yetkililerden bilgi alan Vali Erin, kursiyerlere basarilar diledi.
Kaynak: İHA