'Süper Baba'nin Nihat'i Açiklamasi Sümer Tilmaç

Kariyeri boyunca Ayhan Isik, Aliye Rona, Kemal Sunal, Cüneyt Arkin, Adile Nasit ve Hulusi Kentmen gibi usta isimlerle ayni sahneyi paylasan Sümer Tilmaç, vefatinin 5. yilinda yad ediliyor

SALIH SEREF - "Gönül Yarasi", "Reis Bey", "Kanli Nigar", "Kurulus Osmancik" ve "Süper Baba" adli yapimlarda canlandirdigi rollerle Türk sinemasinin unutulmaz isimleri arasina giren Sümer Tilmaç, Türk izleyicisinin gönlünde yer edindi.

Basarili karakter oyuncusu, 15 Temmuz 1948'de Malatya'da dünyaya geldi. Giritli Hasan Bey ile Türkmenistan göçmeni Rehber Hanim'in çocugu olan Tilmaç, 1964'te Arena Tiyatrosu'nda oyunculuga basladi.

Istanbul Belediye Konservatuvarindan 1968'de mezun olan sanatçi, Münir Özkul ve Gazanfer Özcan'in ögrencisi olarak yetisti ve kariyeri boyunca Türk tiyatrosu ve sinemasinin sevilen isimleriyle ayni sahnede bulustu.

Yaptigi bir açiklamada anne ve babasinin da tiyatroya çok merakli oldugunu aktaran Tilmaç, "Her yerde mutlaka bir oyun oynuyorlardi. Annem bana hamileyken ben sahneye çikmisim. O yüzden sahne hayatim biraz daha fazla." ifadelerini kullanmisti.

- "Oyunculukta Münir Özkul ve Gazanfer Özcan'dan etkilendi

Sümer Tilmaç, yasami boyunca 63 tiyatro oyununda sahne aldi. Sadik Sendil tarafindan yazilan "Yedi Kocali Hürmüz" eserinde de rol alan usta oyuncu, yine Sendil'in kaleme aldigi "Kanli Nigar" oyununda ise basrolleri Münir Özkul ve Altan Karindas ile paylasti.

Oyunculukta en fazla Münir Özkul ve Gazanfer Özcan'dan etkilendigini her firsatta dile getiren sanatçi, sinemada ilk olarak 1966'da Tanju Korel ile Sibel Göksel'in basrolü paylastigi "Eskiya" filminde rol aldi.

Oynadigi filmlerde birçok kez kötü adam karakterini canlandiran sanatçi, yaptigi bir açiklamada, bu konudaki düsüncelerini söyle dile getirmisti:

"Almanlarla, Fransizlarla, Italyanlarla, Amerikanlarla filmlerde oynadim. Fransizlarin vodvil tiyatrosunun biraz içindeyim. Fransizlar bütün aktörlere 'komedyen' der. Bizdeki komedi anlayisi ise farkliydi. Biraz yamuk olacaktiniz, kulaginiz baska bir yerde, gözünüz sasi olacakti. Biz bunlara gülerdik, böyle algimiz vardi. O nedenle o zamanlar bana kötü adam rolünü layik gördüler. Neyse ki bu durum yavas yavas degisiyor. Kötü adam rolleriyle basladim, simdi ise böyle devam ediyor. Yarin bakarsiniz tekrar kötü adam rollerine dönerim. Bu durum, oyuncu olmanin gerektirdigi bir zorunluluktur. Simdi kötü adam rollerini oynayanlara bakiyorum ve hiçbirini begenmiyorum."

Sanatçi, 1993-1997 arasinda yayimlanan ve büyük begeniyle izlenen "Süper Baba" dizisinde canlandirdigi rolle dikkati çekti.

"Reis Bey", "Kurulus Osmancik", "Osmanli Cumhuriyeti", "Merakli Köfteci", "Vatandas Riza", "Ah Güzel Istanbul", "Girgiriye", "Kilibik", "Damga", "Aci Dünyalar", "Kahpe Bizans", "Hemso" ve "Çakallarla Dans" adli yapimlards da oynayan sanatçi, 210'dan fazla film ve dizide rol aldi.

- Kalp krizi sonucu vefat etti

"Karaoglan" adli televizyon dizisinde de oynayan sanatçi, "Son" filmindeki rolüyle 2002'de verilen 7. Sadri Alisik Ödülleri'nde "En Iyi Yardimci Erkek Oyuncu" ödülünü aldi.

Kendi yazdigi "Ispanaktan Nagmeler" adli film için 2005'te yönetmen koltuguna oturan usta oyuncu, filmin basrolünü de kendisi üstlendi.

Sümer Tilmaç, 2010'da vizyona giren, Murat Seker'in yönetmenligini üstlendigi "Çakallarla Dans"'in ardindan aralarinda "Ikizler Firarda", "Senlikname: Bir Istanbul Masali", "Pak Panter"in de oldugu filmlerde rol aldi.

Katildigi bir dügünde geçirdigi kalp krizi sonucu 12 Haziran 2015'te hayatini kaybeden sanatçi, vefatindan önce "Polis Akademisi: Alaturka" ile "Zilin Sesi" filmleri için kamera karsisina geçti.

Tilmaç'in cenazesi Karacaahmet Mezarligi'nda topraga verildi. Usta oyuncunun kardesi Ata Tilmaç da Almanya'da geçirdigi kalp krizi sonucu 2007'de hayata veda etmisti.

- Yasamini, "Sümerce" adli oyununda isledi

Hayat hikayesini eglenceli bir dille kaleme alan Tilmaç, vefatindan kisa bir süre önce,"Sümerce" adli komedi oyununu sanatseverlerle bulusturdu. Sahnedeki 50. yilini da Sümerce ile kutlayan sanatçi, oyuna iliskin su degerlendirmeyi yapmisti:

"Anilar, yasanmisliklar enteresan. Bir seyler kötüymüs gibi yasaniyor fakat aradan zaman geçtiginde mizah oluyor. Bizim de öyle oldu. Bir zamanlar mesakkat diye yapilan her seyi, bugün bakildiginda aradan geçen zaman içinde çok baska noktalarda düsünmeye basliyorsunuz. O da çok güzel oluyor."

Tilmaç, kendisine hep, "Anilarini yazar misin?" diye soruldugunu aktararak, "Ben de onlara hep söyle bir cevap verdim: Yazmak yerine sahnede bunu anlatmak istiyorum. Iyi ki de öyle demisim ve öyle yapmisim." degerlendirmesinde bulunmustu.

Karakter oyuncusu olarak canlandirdigi her rolle akillarda yer edinen sanatçi, katildigi bir televizyon programinda, oyunculugun emek isi olduguna isaret ederek sunlari kaydetmisti:

"Benim de hosuma giden, unutamadigim filmler hangileri diye sorduklarinda, 'Para alamadigim filmler.' diyorum. Bizim kaderimizde böyle bir seyler var. Biz bu isten para kazanmaya degil, bu isi yapmaya gelenlerdeniz. Bunu da yüreklilikle söylüyorum. Tabii ki hayatimizi idame ettirmek anlaminda para kazandigimiz isler de oluyor."

Tony Curtis ve Anthony Quinn ile "Parali Askerler" filminde rol alan sanatçi, vefatindan 10 gün önce katildigi bir televizyon programinda oyunculuk yapmaktan duydugu mutlulugu su sözlerle aktarmisti:

"Özellikle gençlerle beraberseniz ve hala oyunculuk yapiyorsaniz, bu durum insani gerçekten çok motive ediyor. Hayatin çok güzel bir sürecini yasiyorsunuz demektir. Çünkü hala bir isi insanini yapabilmesi veya telefonunun çalip bir filme çagirilmasi bizim yaslarimizdaki oyuncular için önemli."

Kaynak: AA