Rusya Merkez Bankasi Baskani Nabiullina Açiklamasi 'Enflasyon Giderek Daha Fazla Endise Yaratiyor'

'Büyük olasilikla faiz oranini yükseltecegiz. Ancak bazi beklenmeyen gelismelerin yasanmasi halinde faiz artirimina ara verme ihtimalimiz de bulunuyor”

Rusya Merkez Bankasi Baskani Elvira Nabiullina, ülkede enflasyonun giderek daha endise verici hale geldigini söyledi.

Nabiullina, baskent Moskova’da düzenledigi basin toplantisinda, Rusya Merkez Bankasi’nin politika faiz oranini 0,5 baz puanlik artisla yüzde 5,5'e çikarma kararini degerlendirdi.

Artan enflasyon riskleri nedeniyle bankanin temmuzda düzenlenecek toplantisinda da faiz artirmayi planladiklarini anlatan Nabiullina, “Büyük olasilikla faiz oranini yükseltecegiz. Ancak bazi beklenmeyen gelismelerin yasanmasi halinde faiz artirimina ara verme ihtimalimiz de bulunuyor.” dedi.

7 Haziran itibariyla yillik enflasyonun yüzde 6,15 düzeyine çiktigina isaret eden Nabiullina, “Enflasyon giderek daha fazla endise yaratiyor. Yillik enflasyonun yilin ikinci yarisinda yüzde 4 hedefine dönmesini bekliyoruz.” diye konustu.

Petrol üretimi ve uluslararasi tasimaciliga yönelik kisitlamalar disinda ekonomide normallesme sürecinin hizla devam ettigini belirten Nabiullina, “Temel birçok sektörde 2019 hacimlerine ulasmanin da ötesinde, söz konusu seviyeler geçildi bile. Rusya, üretim noktasinda salgin öncesi duruma en hizli dönen ülkeler arasinda yer aliyor.” yorumunda bulundu.

Rus ekonomisindeki “dolarsizlasma” sürecini de degerlendiren Nabiullina, “Bu yillardir sürdürdügümüz bir politika. Dolari tamamen terk etmeyi düsünmüyoruz. Bununla birlikte, rezervlerin yapisi, ekonomik nitelikte olanlar da dahil olmak üzere her türlü riski yansitmaktadir.” dedi.

Rusya Maliye Bakani Anton Siluanov, 3 Haziran’da yaptigi açiklamada, bir ay içerisinde Ulusal Refah Fonu’nda dolar varliklarinin tümüyle sifirlanacagini duyurmustu.

Kaynak: AA