Peru'da Devlet Baskanligi Seçimini Solcu Aday Castillo Kazandi

Peru'da 6 Haziran'da yapilan devlet baskanligi seçimini, sol partinin adayi Pedro Castillo'nun kazandigi bildirildi.

Ulusal Seçim Süreçleri Ofisinin (ONPE) en son yayimladigi verilere göre, 11 Nisan'daki 1. turda en çok oy alan 2 adayin yaristigi seçimin 2. turunda Özgür Peru Partisi adayi solcu Castillo, 8 milyon 804 bin 439 oy alarak yüzde 50,19 ile seçimden birinci çikti.

Oylarin yüzde 100'ünün sayildigi Peru'da kesin olmayan sonuçlara göre, Popüler Güç Partisi adayi sagci Keiko Fujimori ise 8 milyon 735 bin 472 oy alarak yüzde 49,80 ile ikinci sirada yer aliyor.

ONPE'nin açiklanan ilk sonuçlarinda, Fujimori, oylarin yüzde 52,46'sini alarak ilk sirada ilerlerken, özellikle kirsal kesimlerde açilan sandiklarin sisteme dahil edilmesiyle Castillo, az farkla da olsa rakibinin önüne geçmeyi basarmisti.

Oy sayiminin tamamlandigi ülkede resmi sonuçlarin ne zaman açiklanacagi henüz netlik kazanmazken, Castillo destekçileri zafer ilan ederek kutlamalara basladi.

Öte yandan Fujimori, seçimlerde hile oldugunu öne sürerek 86 sandikta yaklasik 200 bin oya itiraz edeceklerini duyurdu.

Castillo ise gün içinde yaptigi açiklamada, sakince ve barisçil sekilde resmi sonuçlarin açiklanmasini bekleyeceklerini vurgulayarak, taraftarlarina provokasyona gelmemeleri çagrisinda bulundu.

- Seçimi kazanan 28 Temmuz'da isbasi yapacak

Ülkede 11 Nisan'da yapilan devlet baskanligi 1. tur seçiminde sol partinin adayi Castillo, oylarin yüzde 19,83'ünü alarak yarisi ilk sirada tamamlamis, sagci aday Fujimori ise yüzde 13,37 ile ikinci sirada yer almisti.

Seçimi kazanan aday Peru'nun bagimsizliginin 200. yil dönümü olan 28 Temmuz'da, yeni hükümeti devralarak 2021-2026 dönemleri için görev yapacak.

Kaynak: AA