Kisitlamalar Gevsetilince 'Dünya Kenti Ani' Ziyaretçilerine Kavustu

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan ve Kafkaslar'dan Anadolu'ya ilk giris kapisi olma özelligiyle birçok tarihi eseri bünyesinde barindiran Ani Ören Yeri, ziyaretçilerinin begenisini topluyor Kovid19 salgini yüzünden uygulanan kisitlamalarin gevsetilmesini firsat bilip ören yerine gelenler, HES kodu sorgulamasi yapilarak içeri aliniyor, jandarma da ziyaretçilerin kurallara uymasi için bölgede denetim yapiyor.

ALI KEMAL ATIK/CÜNEYT ÇELIK - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "dünya kenti" olarak nitelendirilen Ani Ören Yeri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle uygulanan kisitlamalarin gevsetilmesini firsata dönüstüren ziyaretçilerini agirlamaya basladi.

Türkiye ile Ermenistan sinirindaki Kars'in il merkezine 48 kilometre uzaklikta yer alan Arpaçay Vadisi yakininda bulunan ve birçok medeniyete ev sahipligi yaptigi için "Medeniyetler Besigi", "Binbir Kilise" ve "40 Kapili Sehir" olarak da adlandirilan Ani Ören Yeri, 961-1045 yillarinda Pakraduni Hanedanligi döneminde Ermeni hükümdarlarina baskentlik yapti.

Kafkaslar'dan Anadolu'ya ilk giris kapisi olma özelligi tasiyan, 11. ile 12. yüzyila ait Islam mimarisi eserlerini bünyesinde barindiran ve 2012'de UNESCO tarafindan Dünya Mirasi Geçici Listesi'ne dahil edilen Ani Ören Yeri Antik kenti, 2016'da Dünya Mirasi olarak tescil edildi.

85 hektarlik alandaki Ani, bünyesinde Anadolu'da yapilan ilk Türk camisi Ebul Menucehr'in yani sira Amenaprgiç Kilisesi, Ani Katedrali, Dikran Honentz ve Abugamir Pahlavuni kiliseleri ve kale gibi önemli eserleri barindiriyor.

Tarihte Saka Türkleri, Sasaniler, Bagratli Kralligi, Bizanslilar, Seddat Ogullari Beyligi, Ani Gürcü Atabeyleri, Harzemsah Devleti, Ilhanlilar, Selçuklular, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Osmanli Devleti ile Ruslarin hüküm sürdügü Ani, su siralar yeni tip koronavirüs (Kovit-19) salgini sebebiyle uygulanan kisitlamalarin gevsetilmesiyle yeniden ziyaretçilerini misafir ediyor.

Her mevsim ziyaretçi agirlayan ancak Kovid-19 sürecinde kisitlamalarin da etkisiyle kapali olmamasina ragmen ziyaretçi sayisi düsen ören yeri, bünyesinde barindirdigi tarihi cami, kilise, katedral gibi tarihi yapilariyla ziyaretçilerinin begenisini topluyor.

- Ören yerine gelenlerin HES kodu sorgulamasi yapiliyor

Ören yerine gelenler, giristeki özel güvenlik görevlilerince Kovid-19 virüse tasiyip tasimadiklarinin belirlenmesi amaciyla Hayat Eve Sigar (HES) kodu sorgulanarak içeri aliniyor.

Jandarma ekipleri de güvenlik önlemlerinin yani sira bölgede Kovid-19 tedbirlerine uyulmasini saglamak amaciyla denetim yapiyor.

- "Kars'in neden serhat sehri oldugunu ziyadesiyle yasadik"

Ankara'dan Kars'a gelen Ahmet Eliaçik, AA muhabirine, Türkiye'nin her yerinde farkli güzellikler yer aldigini belirterek, "Ankara'dan buraya gelirken acaba nasil bir yere gidiyoruz diye tereddütlerim vardi. Gelip gördükten, yasadiktan sonra gerçekten Kars'in neden serhat sehri oldugunu ziyadesiyle yasadik. Özelikle bugün geldigimiz Ani'deki kale, cami ve kiliselerinde bu serhat sehrini doyasiya yasadik. Çanakkale nasil Türkiye'deki herkesin görmesi gereken yerse tarihimizin basladigi Kars'in Ani Antik Kenti de görülmesi gereken bir yer" diye konustu.

Nilgün Çayirli antik kenti çok begendiklerini ifade ederek, "Ani Ören Yeri'ne girdigimiz andan itibaren çok etkilendik, iyi ki gelmisiz. Kars'a gelen insanlarin kesinlikle görmeden gitmemesi gereken bir yer. Keske uzun bir zaman dilimi olsaydi da tas tas gezebilseydik." dedi.

Ziyaretçilerden Zeliha Ergezer de Ani'nin herkesin gelip görmesi gereken yer oldugunu dile getirerek, "Görmeden gidilmemesi gereken, sinirin sifir noktada bir yer. Düsünün diger taraf Ermenistan bu taraf Türkiye. Anadolu'daki Türk tarihinin baslangiç noktasi olan bir bölge. Iyi ki gelmisim ve iyi ki buralara gelmek kismet olmus." ifadesini kullandi.

Gültekin Gülakan ise Kars ve Ani'ye ilk defa geldigini söyleyerek, Büyük Selçuklu Sultani Alparslan'in fethettigi Ani'yi herkesin görmesini tavsiye etti.
Kaynak: AA