Japonya Basbakani Suga Ile Johnson'dan G7 Görüsmesi

Japonya Basbakani Yoshihide Suga ve Ingiltere Basbakani Boris Johnson’in G7 Zirvesi kapsaminda gerçeklestirdigi görüsmede ticaret, teknoloji ve savunma alanlarinda is birligini güçlendirme konusunda mutabik kaldigi ögrenildi.

Japonya Basbakani Suga Ile Johnson'dan G7 Görüsmesi
Japonya Basbakani Yoshihide Suga ve Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Ingiltere’nin ev sahipliginde bugün baslayan G7 Zirvesi kapsaminda ikili görüsme gerçeklestirdi. Japonya ve Ingiltere Disisleri Bakanligi kaynaklarindan edinilen bilgilere göre Johnson ve Suga’nin küresel ve bölgesel konular hakkinda görüs alisverisinde bulundugu ögrenildi. Ticaret, teknoloji ve savunma alanlarinda is birligini güçlendirme konusunda mutabik kalan liderlerin, Covid-19 salgini nedeniyle 2021 yilina ertelenen Tokyo Olimpiyatlari ve Paralimpik Oyunlari konusunu da ele aldigi aktarildi. Japonya Basbakani Suga’nin yaklasan dev organizasyon konusunda mevkidasindan destek istedigi ifade edilirken, Johnson’un ise Japonya’nin oyunlari güvenli bir sekilde gerçeklesmeye yönelik çabalarini memnuniyetle karsiladigini dile getirdigi belirtildi.

Ingiltere’nin geçtigimiz yil imzaladigi serbest ticaret anlasmasini gündeme getiren Johnson, ülkesinin Trans-Pasifik Ortakligi için Kapsamli ve Ilerlemeye Açik Anlasma’ya (CPTPP) katilma basvurusuna verdigi destek için Basbakan Suga’ya tesekkür etti. Ikili, küresel saglik ve iklim degisikligiyle mücadele basta olmak üzere dünyayi ilgilendiren sorunlarin çözümünde birlikte çalisma konusunda da görüs birligine vardi.

Dünyanin gözü Ingiltere’de

Dünyanin ekonomisi en gelismis 7 ülkesinin liderlerini bir araya getiren G7 zirvesinin 47.’si Ingiltere’nin ev sahipliginde Cornwall’daki Carbis Koyu’nda bugün basladi.

13 Haziran’a kadar dünya gündeminin masaya yatirilacagi zirvede Covid-19 salgini, küresel ve bölgesel siyasi sorunlar, iklim degisikligi ve dünya ekonomisi gibi önemli basliklarin ele alinacagi kamuoyuna yansimisti. Yogun salgin tedbirleri altinda Ingiltere Basbakani Boris Johnson’in baskanligini yaptigi zirveye, Kanada Basbakani Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, Almanya Basbakani Angela Merkel, Italya Basbakani Mario Draghi, Japonya Basbakani Yoshihide Suga, ABD Baskani Joe Biden, Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula Von der Leyen ve Avrupa Konseyi Baskani Charles Michel katiliyor.
Kaynak: İHA