ICA, Istanbul Bogazi'ni Gemi Kaynakli Kirlilikten Koruyacak Projesini Tanitti

ICA'nin 'Istanbul Bogazi Kuzey Bölgesi Için Gemilerden Kaynakli Deniz Kirliligini Algilama, Takip ve Analiz Sisteminin Gelistirilmesi Projesi' ile uzaktan algilama teknolojileri kullanarak gemilerden kaynakli kirlilik tespiti yapacak ICA Genel Müdürü Serhat Sogukpinar: 'Ulastirma Bakanligi Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü takibini yapacak, tespit ettikleri olaylarin anlik olarak müdahalesini Sahil Güvenlik Komutanligi yapacak. Cezalandirma islemini de Istanbul Büyüksehir Belediyesi yapmis olacak' ITÜ Türk Bogazlari Denizcilik Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Özcan Arslan: 'Bu sistem aslinda bir kivilcim proje. Marmara Denizi'nin bir kaç noktasina bu sistem kuruldugu taktirde bütün Marmara Denizi tek bir merkezden anlik olarak çok hizli bir sekilde hem gözlemlenebilir hem de müdahale edilebilir duruma gelebilir'

Otoyol ve köprü isletmecisi ICA, "Istanbul Bogazi Kuzey Bölgesi Için Gemilerden Kaynakli Deniz Kirliligini Algilama, Takip ve Analiz Sisteminin Gelistirilmesi Projesi" ile uzaktan algilama teknolojileri kullanarak gemilerden kaynakli kirlilik tespiti yapacak.

IC Içtas Insaat’in, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’nun yapim ve isletmesini üstlenen sirketi ICA tarafindan, Istanbul Bogazi'ni gemi kaynakli kirlilikten korumayi hedefleyen söz konusu projeye iliskin Garipçe'deki Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu Isletmesi Merkezi'nde bir basin toplantisi düzenlendi.

ICA Genel Müdürü Serhat Sogukpinar, toplantida basin mensuplarina yaptigi açiklamada, otoyol ve köprü isletmeciliginin yani sira Istanbul'a ve Türkiye'ye katki saglayan sosyal sorumluluk projelerini de hayata geçirdiklerini ve söz konusu projenin de 2019 yilinda böyle ortaya çiktigini dile getirdi.

Köprünün üzerinden geçen araçlari 1.400'ün üzerinde kamerayla, takip sistemiyle, akilli ulasim sistemleri ve kamera sistemleriyle takip ettiklerini belirten Sogukpinar, arastirmalardan sonra ayni sistemi köprünün altindan geçen deniz araçlari için de kullanma fikrinin ortaya çiktigini söyledi.

Sogukpinar, projenin dünyadaki örneklerini de arastirdiklarini belirterek, sunlari kaydetti:

"Arastirdigimizda dünyada 2 devletin bunu açik denizlerindeki petrol platformlarindaki sizintilari takip etmek amaciyla kurduklarini ögrendik. Norveç hükumeti kuzey denizlerinde, Azerbaycan hükumeti de Hazar Denizi'nde buna benzer sistemler kurmuslar. Aslinda bogazlarimizi kirleten gemiler bir sekilde takip ediliyor ama anlik bir tespit ve eslesme olmadigi için bugüne kadar yakalanan gemi sayisi ya da cezalandirilan gemi sayisi da istenildigi kadar yüksek degil, bir caydiriciligi yok. Biz gururla söylüyoruz ki Türkiye'de hatta dünyada bir köprü isletmecisi, otoyol isletmecisi olarak böyle bir sistemi kuran dünyadaki ilk ve tek isletmeyiz."

- "Cezalandirma islemini Istanbul Büyüksehir Belediyesi yapmis olacak"

Projenin diger ortaklarina iliskin bilgi veren Sogukpinar, "Ulastirma Bakanligi Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü takibini yapacak, tespit ettikleri olaylarin anlik olarak müdahalesini Sahil Güvenlik Komutanligi yapacak. Cezalandirma islemini de Istanbul Büyüksehir Belediyesi yapmis olacak. Ceza keme yetkisi onlar da oldugu için. Dolayisiyla takip bu sekilde devam edecek. ITÜ bilimsel anlamda destek saglayacak. Biz de bilimsel anlamda bunu ileriki çalismalarimizda degerlendirmek amaciyla kullanacagiz." ifadelerini kullandi.

- "Bu sistem aslinda bir kivilcim proje"

ITÜ Türk Bogazlari Denizcilik Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Özcan Arslan ise projeye bilimsel çalismalarla ve arastirmalarla destek verdiklerini söyledi.

Arslan, "Bu sistem aslinda bir kivilcim proje. Marmara Denizi'nin birkaç noktasina bu sistem kuruldugu takdirde bütün Marmara Denizi tek bir merkezden anlik olarak çok hizli bir sekilde hem gözlemlenebilir hem de müdahale edilebilir duruma gelebilir. Yine bu sistem Türkiye'de kiyi sehirlerine ve liman tesislerine kurulmasi halinde denizlerimizin kirletilmemesi için çok önemli bir fayda saplayacagini düsünüyorum." degerlendirmesinde bulundu.

- Kullanilan uzaktan takip sistemi dünyada ilk kez bir köprü üzerine kuruldu

Öte yandan toplantida aktarilan bilgilere göre, ICA, söz konusu projeyle Istanbul Bogazi'nda deniz çevresinin, kiyi seridinin ve insan sagliginin korunmasini amaçliyor. Istanbul Teknik Üniversitesi Türk Bogazlari Denizcilik Uygulama ve Arastirma Merkezi’nin bilimsel destegi ile hayata geçen projede, uzaktan algilama teknolojileri kullanilarak gemilerden kaynakli kirlilik tespiti yapilacak.

Proje için kullanilan uzaktan takip sistemi, dünyada ilk kez bir köprü üzerine, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne kuruldu ve kullanilmaya basladi. Proje kapsaminda takip için gerekli yazilimlar vasitasiyla Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün kuzey cephesi sürekli olarak taranarak 2,5 kilometrelik alanda Karadeniz’den giris-çikis yapan gemiler takip edilerek kirlilik tespiti yapilacak.

Sistem, Kiyi Emniyeti Genel Müdürlügü, Sahil Güvenlik Komutanligi, Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nin ilgili birimleri ve Istanbul Teknik Üniversitesi Türk Bogazlari Denizcilik Uygulama ve Arastirma Merkezi tarafindan takip edilebilecek.
Kaynak: AA