Görüntüsü Kadar Hikayesi De Dikkat Çekiyor

Sivas’in Kangal ilçesinde bulunan ve Minarekaya köyüne ismini veren dev kayaliklarin görüntüsü kadar hikayesi de dikkat çekiyor.

Görüntüsü Kadar Hikayesi De Dikkat Çekiyor
Sivas’in Kangal ilçesine bagli Minarekaya köyü, adini köyün çevresinde bulunan minare biçimindeki dev kayalardan aliyor. Yaklasik 20 metre yüksekliginde olan kayaliklarin tarihinin 6 asir öncesine dayandigi düsünülüyor. Dogada kendiliginden olusan ve tek bir sirada bulunan ilginç olusumun hikayesi de dikkat çekiyor. Köye yaklasik bir kilometre uzaklikta bulunan olusumlar drone ile havadan da görüntülendi. Köy sakinleri ilginç olusumlarin 10 katli bir apartman yüksekliginde oldugunu söyledi.



Dev kayalarin tarihi yaklasik 600 senelik

Minarekaya köyü sakini Kazim Simsek, kayaliklarin tarihinin 500-600 senelik oldugunu belirterek, “Tarihi çok eski tarih orasinin tarihi. Büyüklerimizden ögrendigimize göre buradan bir dügüncü geçiyormus. O zaman oralar düzmüs. Bir Hizir aleyhisselam geliyor selam veriyor ve ekmek istiyor. Vermiyorlar, azarliyorlar. ‘Allah sizi tas kessin’ diyor. Cenab-i Allah tarafindan tas kesiliyorlar. Hikayesi bu sekilde. Gerçek tarafini bilmiyoruz. Yalniz tarihçesi çok eski. 500-600 senelik bir yer. Köyün ismi esas buradan geliyor. Eskiden Leskeroglu’ydu köyümüzün ismi. Ama sonra bu kayalardan dolayi Minarekaya olarak degisiyor. Minare gibi sekilleri var ve içinde oda var. Iki kat sigacak gibi oda var. Görenler sasiriyor. Çok büyük. Yanina gitseniz korkunç kayalar’’ dedi.



10 katli bina kadar büyük

Minarekaya köyü Muhtari Imam Sahin, kayaliklarin 10 katli bir bina kadar büyük oldugunu söyleyerek, “Bu kayalar 10 katli bir bina kadar büyük. Karsidan insanlar görüyor çok küçük görünüyor ama orasi bayagi büyük bir yer. Onda bir kartal var. O kartal oradan hiçbir zaman gitmez orada yuva yapar, gezer dolasir bu mekani kaybetmez. Dogal olusum. Görenlerin illaki dikkatini çekiyor. Birçogu eriyip düstü. Eskiden insan resmi gibi daha çok kayalik vardi. Her yer erozyona ugraya ugraya devrildi’’ seklinde konustu.

Kaynak: İHA