Edirne'de Mor Festival

Edirne’de bu yil 4’üncüsü düzenlenen Lavanta Tarla Günleri Festivali renkli basladi. Tarlada lavanta toplayan vatandaslar, suyunu içti.

Edirne'de Mor Festival
Edirne’de Valilik Il Kültür ve Turizm Müdürlügü ile Trakya Tarimsal Arastirma Enstitüsünün isbirligi bu yil 4’üncüsü düzenlenen Lavanta Tarla Günlerinin açilisi renkli görüntülere sahne oldu. Enstitü bahçesinde lavanta toplayan protokol ve katilimcilar, lavanta suyu içti.

Lavanta ekiminin her geçen gün bölgede daha çok artigini belirten Edirne Valisi Ekrem Canalp, “Bugün açilis etkinligimizde hep beraberiz. Son bir hafta bu etkinligin Edirne için ne kadar kiymetli, ne kadar ehemmiyetli, kritik oldugunu gösteriyor. Edirne’mizde, genel olarak Trakya bölgemizde her geçen gün ekim alanlari genisliyor. Çiftçilerimizin de köylülerimizin de ilgi, alakasi tibbi aromatik bitkilere gittikçe artiyor. Lavanta pek çok açidan kiymetli ve degeli bir bitkidir” dedi.



Lavanta balinin kilosu 150 Euro’yu buluyor

Lavanta balinin kilosunun 150 Euro’ya kadar çikabildigini söyleyen Vali Canalp, bu nedenle lavanta ekiminin çok önemli oldugunu vurguladi. Bunun da çiftçiye ciddi bir ekonomik katki sundugunu söyleyen Canalp, “Lavanta, tibbi aromatik bir bitki. Biraz sonra burada suyunu çikaracagimiz bu bitki ekonomik bir deger ama ayni zamanda lavanta tarlalarina yogun bir sekilde ekim yaptiginiz zaman bal üretimi, ari üretimi ve aricilik açisinda da son derece ehemmiyetli bir bitkidir. Lavanta balinin kilosu 25 Euro’dan baslayip 150 Euro’ya kadar artan ekonomik bir degerdir. Lavanta ekimi arttikça lavanta balinin üretimi de artiyor ve bu da çiftçilerimize ekonomik bir deger olarak katki saglamaya devam ediyor. Tarihi degerlerimiz, nasil ki denizlerimiz, sahillerimiz ehemmiyet arz ediyorsa lavanta tarlalari da ekimi arttikça yine ayni sekilde turistik bir deger olarak ayni sekilde ön plana çikiyor” ifadelerini kullandi.

Bölgede bitkilerin gelisimi güzel

Trakya Tarimsal Arastirma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek ise, “Yaklasik 5-6 yil önce 2015 yilinin sonunda lavanta ile ilgili lavandula angustifolia için çalismalarimiza basladik ve bölgemizde ekim alanlari her geçen gün artmis durumda ama bitkilerin gelisimi gayet güzel” diye konustu.

Edirne’de düzenlenen Lavanta Tarla Günleri bes gün sürecek.
Kaynak: İHA