Büyüksehir'den Çiftçiye Yönelik 3 Yeni Protokol

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi ve Güneydogu Anadolu Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi is birliginde hayata geçirilecek “Sifalarin Anasi Sarimsak Isleme, Paketleme ve Soguk Hava Deposu Tesisi”, “Nane Kurutma ve Paketleme Tesisi” “Çiftçiye Yönelik Egitimi ile Tarimsal Yeniliklerin Yayginlastirilmasi” projeleri için protokoller imzalandi.

Büyüksehir'den Çiftçiye Yönelik 3 Yeni Protokol


Üreticinin yerel ürünlerinin katma degerinin arttirilmasi, tanitimi ve markalasma için çalismalarini sürdüren Gaziantep Büyüksehir Belediyesi, Güneydogu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi ile yeni protokoller imzaladi. Bölgede yetisen Araban sarimsagi ve nane için protokol kapsaminda Büyüksehir Belediyesi öncülügünde isleme, paketleme ve kurutma tesisi yapilacak. Karkamis’ta nane, Araban’da ise sarimsak için kurulacak tesislerde çiftçinin ürününün hizli bir sekilde islenip paketlenerek tazeligini korumasi ve ürünün degerinin arttirilmasi hedeflenirken, üreticinin kazancinin arttirilmasi da amaçlaniyor.

Öte yandan “Çiftçiye Yönelik Egitimi ile Tarimsal Yeniliklerin Yayginlastirilmasi” projesi için imzalanan protokolle birlikte GAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi’nin destekledigi Gaziantep Il Tarim Orman Müdürlügü’nün uygulayacagi faaliyetler, çiftçinin birim alanda daha fazla ürün almasi ve yeni teknolojik gelismelerin kavranmasini saglayacak. Egitimler büyüksehir ile ortak yürütülecek, Gazi sehirli üreticinin faaliyetten en uygun sartlarda yararlanmasi saglanacak.

Gaziantep Büyüksehir Belediyesi baskanlik makaminda düzenlenen protokol imza törenine Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, GAP Bölge Kalkinma Idaresi Daire Baskan Vekili Mehmet Açikgöz, Araban Belediye Baskani Hasan Dogru, Karkamis Belediye Baskani Ali Dogan, Ipekyolu Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Burhan Akyilmaz ve Gaziantep Il Tarim Orman Müdürü Mehmet Karayilan katildi.



“Sarimsakta soguk hava deposunun yetersizligi nedeniyle yasanan kayiplar azalacak”

Protokol töreninde Araban’da yapilacak yatirim hakkinda konusan Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, GAP Bölge Kalkinma Idaresi’nin bölgesel kalkinma için önemli bir stratejik kurum oldugunu belirterek, “Hem içinde kapsayicilik, istihdam, is üreten hem de bölge ekonomisi için enerji üreten iyi bir altyapisi olan kurulusumuz. Biz son zamanlarda daha da güçlü destekler almaya basladik. Araban ekonomisi için önemli bir konu bu. Çünkü sarimsak aromadir, sarimsak lezzet, sifa ve sagliktir. Pandemiye karsi bütün bilim dünyasi daha fazla sarimsak tüketimini ögütlüyor. Bizler bu isin tesisini yapip tanitacagiz. Yüzde 50 bu ise ortagiz. Soguk hava deposu olmadigindan yasanan kayiplar azalacak. Hem çiftçi hem sehir ekonomisi bu anlamda çok daha güçlenecek” dedi.



“Nanenin markalasmasi, paketlemesi, hakkettigi degeri bulmasi için tesis ve tanitimi yapacagiz”

Karkamis’ta yapilacak tesisin önemine vurgu yapan, egitim protokolü ile de beseri sermayenin atlanmadigini aktaran Baskan Fatma Sahin, “Karkamis ekonomisi bizim için çok önemli. Tarimi, çiftçisi çok kiymetli. Nanesi için bir aradayiz. Büyüksehir olarak verilecek tesisle çok güzel bir kurutma tesisi yapilacak. Nane deyip diye geçmeyin. ‘Olmaya devlet cihanda bir nefes sihhat gibi’ diyor Kanuni Sultan Süleyman. Bir nefesin ne kadar önemli oldugu dönemden geçiyoruz. Nane nefes, aroma, lezzet, sifa ve sagliktir. Markalasmasi, paketlemesi, hakkettigi degeri bulmak açisindan tesis ve tanitimi yapacagiz. Istedigimiz kadar tesis yapalim ama dogru egitim verilmezse bir ise yaramaz. Gastronomi ve Tarimsal Egitim Merkezi ve çiftçi egitimlerle daha çok güçlendirecegiz” ifadelerini kullandi.

“Büyüksehir öncülügünde herkes isin ucundan tutarak projeleri hayata geçirilecek”

Ihtiyaç olan projelerin finansinin illaki saglandigini vurgulayan Gaziantep Valisi Davut Gül, “Baktigimizda Araban Sarimsagi rekoltesi Türkiye’nin en yüksek rekoltesine sahip. Ülkemizde üretilen sarimsagin 3’de 1’i Araban’da üretiliyor. Çetintepe Baraji ve devam eden sulama çalismalari ile birlikte gündeme daha çok gelecek. Burada fiziki eksiklikler ortaya çikiyordu. Büyüksehir öncülügünde herkes isin ucunda tutarak projeler hayata geçirilecek. Büyüksehir’in her ilçede ayri bir çalismasi var. Ihtiyaçlar karsilanarak ilerleniyor. Nanenin kurutulmasi ile ilgili bu protokol önemli bir katki saglayacak. Sulanabilir arazi her geçen gün artiyor. Ürün çesitleri de bu dogrultuda artiyor. Bu hizi yakalamak ve dogru yönlendirmek için egitimlerde önemli olacak” ifadelerine yer verdi.

“Bu ürünlerin hak edilen degere ulastigi, islenip, paketlenip katma deger arttirilmasi çok önemli”

GAP Bölge Kalkinma Idaresi Daire Baskan Vekili Mehmet Açikgöz ise törende yaptigi konusmada kurum olarak ürünlerin potansiyelini, rekabet gücünü arttiracak projelere destek olmaya çalistiklarini söyleyerek, “Önemli bir üretim potansiyeline sahip Gaziantep’in nane ve sarimsagina yönelik projelere imza atacagiz. Önemli bir miktarda üretilen bu ürünlerin hak edilen degere ulastigi, islenip, paketlenip katma deger arttirilmasi çok önemli. Bu vesile ile çiftçilerin bekledigi verim artacak. Bu iki projeyi destekleyecek egitim programlarimiz olacak. Bu üç proje entegre beraber çalisacak. Egitim sadece ekim biçim degil, isleme, paketleme, markalasma ve örgütlenme ile de ilgili olacak” seklinde konustu.



Gaziantep Il Tarim Orman Müdürü Mehmet Karayilan, egitim protokolü için paydaslara tesekkür etti, geçen yil 11 projeye Büyüksehir Belediyesi ile ortak imza attiklarini vurguladi. Kirsal kalkinmada 30 projeye Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan onay alindiginin müjdesini verdi.

Araban Belediye Baskani Hasan Dogru da soguk hava deposunun ilçeye büyük bir katma deger saglayacagini, en önemli olan soguk hava deposu ihtiyacinin giderilecegini söyledi.



Karkamis Belediye Baskani Ali Dogan ise yaptigi konusmada heyecanli ve mutlu oldugunu aktardi. Dogan, ilçenin çagrisina duyarsiz kalmayan Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin’e ve yanlarin duran Vali Davut Gül’e tesekkür etti.
Kaynak: İHA