Bursa'da Çeltik Tarlalari Drone Ile Ilaçlaniyor

Bursa'nin Orhangazi ilçesinde son yillarda ekim alani artan çeltigin, tarlalarda ilaçlama islemi drone kullanilarak kisa sürede daha etkili sekilde yapiliyor.

Bölgede 30 yil öncesine kadar çeltik üretiminin merkezi olan ancak daha sonralari üretimin azaldigi ilçede son birkaç yildir yeniden bu ürünün yayginlastigi gözleniyor.

Ilçede bu yil yaklasik 3 bin dekar alana çeltik ekimi yapan üreticiler, tarlalari ilaçlama islemini de drone ile yaptirmaya basladi.

Arazisini ilaçlatan Yeni Gürle Mahallesi Muhtari Adnan Sakalli, AA muhabirine, 115 dönüm çeltik tarlasinin drone ile 2,5 saatte ilaçlandigini söyledi.

Eskiden bu islemi traktörle ya da elle 3 günde yaptiklarini belirten Sakalli, "Maliyette ufak bir fark olussa da zamandan tasarrufla bu açigi kapatiyoruz." dedi.

Bursa'daki bir tarimsal malzeme firmasinin sahibi Alpay Ahlilar ise drone ile ilaçlama yönteminin bir yildir çok yayginlastigini vurguladi.

Bu yöntemin çiftçiye birçok faydasinin oldugunu dile getiren Ahlilar, söyle devam etti:

"Traktörle veya elle yapilan ilaçlamada çok fazla emek harciyoruz. Onun haricinde özellikle traktörle ilaçlama yaptigimizda yüzde 5 ila 10 arasinda ekinlerin çignenmesinden dolayi bir mahsul kaybi yasaniyor. Drone ile ilaçlama hem mazot hem ilaç hem de su miktarinda tasarruflu. Maddi açidan da avantajli. Traktörle ilaçlamaya girdigimizde 500-600 litre su ile 10 dekar ilaçlayabiliyoruz. Drone sayesinde 10 dekari 10 litre su ile ilaçlayabiliyoruz. Sudan da tasarruf etmis oluyoruz. Ilaci suyla yaymiyoruz, neredeyse oldugu gibi mahsule ulastiriyoruz."

Pervaneler sayesinde olusan türbülansin, ilacin bitkinin her noktasina ulasmasini sagladigina dikkati çeken Ahlilar, traktörle yapilan ilaçlamaya göre drone yönteminde kullandiklari ilacin dozunu düsürebildiklerini anlatti.

Kaynak: AA