Belarus NGS'nin Ilk Güç Ünitesi Devreye Girdi

Genel tasarimini ve yükleniciligini Rosatom’un Mühendislik Biriminin üstlendigi Belarus Nükleer Güç Santralinin (NGS) 1’inci güç ünitesinin ticari amaçli çalistirilmasina dair onay belgesi, Rus ve Belaruslu taraflarca imzalandi.

Belarus NGS'nin Ilk Güç Ünitesi Devreye Girdi
Rosatom tarafindan Rusya disinda insa edilen ve en son 3+ nesil teknolojiyle donatilmis ilk güç ünitesi devreye girdi. Güç ünitesi, Belarus NGS’nin insaatina dair sözlesme ile Belarus yasalarinda belirtilen sartlara uygun olarak transfer edildi. Söz konusu sözlesmeye göre, projenin genel yüklenicisi, güç ünitesinin garanti süresi boyunca çalisir halde tutulmasindan sorumlu.

“Ortak basarimizin kaniti”

Konuyla ilgili açiklama yapan Rosatom Genel Müdürü Alexey Likhachev, “Bugün tarihi bir olaya taniklik ediyoruz. Rosatom tarafindan Rusya disinda insa edilen ve en son 3+ nesil teknolojiyle donatilmis ilk güç ünitesi devreye alindi. Her iki ülkeden son derece nitelikli uzmanlarin kapsamli çalismalari sonucunda gelinen bu asama, Rus nükleer teknolojisinin güvenirliliginin ve verimliliginin yani sira ortak basarimizin da kanitidir” dedi.

Rosatom’un Nükleer Enerjiden Sorumlu Birinci Direktör Yardimcisi ve ASE EC Sirketi Baskani Alexander Lokshin, Belarus’un ilk nükleer santralinin sembolik anahtarini Santral Genel Müdürü Mikhail Filimonov’a takdim ederek, “Belarus’un en modern ve en güvenli tesise sahip oldugunu tüm inancimla söyleyebilirim” diye konustu.

Filimonov da “Bu anahtara bir daha ancak 80 yil sonra santrali kapatmak için ihtiyaciniz olacak” seklinde karsilik verdi.

Belarus NGS’nin 1’inci güç ünitesi, ilk olarak 7 Agustos 2020 tarihinde çalistirilmis; 3 Kasim 2020’de sebekeye baglanan ünite 22 Aralik 2020’de deneme amaçli devreye sokulmustu. Güç ünitesinin hizmete girmesine dair izin belgesi ise Belarus Acil Durum Bakanligi tarafindan 2 Haziran 2021 tarihinde düzenlenmisti.

Toplam 2 bin 400 MW kapasiteli iki VVER-1200 reaktör içeren Belarus NGS, Grodno bölgesindeki Ostrovets sehrinde insa ediliyor. Belarus, ilk nükleer güç santrali için Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansinin (IAEA) güvenlik konusundaki uluslararasi standartlarina ve önerilerine tam olarak uyan bir Rus 3+ nesil projesini seçmisti. Halihazirda Rusya’da faaliyette olan ve VVER-1200 reaktöre sahip 4 güç ünitesinden 2’si Novovoronej NGS’de, diger 2’si ise Leningrad NGS’de yer aliyor.

Yenilikçi VVER-1200 reaktörle donatilmis 3+ nesil güç üniteleri, VVER-1000 gibi önceki nesil reaktörlerle karsilastirildiginda pek çok avantaja sahip. Bir önceki nesle göre yüzde 20 daha güçlü olan VVER-1200 reaktörlerinin çalistirilmasi için yüzde 30 ila 40 oraninda daha az personel yeterli oluyor. Önceki nesillere göre iki kat daha uzun bir isletim ömrüne sahip olan VVER-1200 tipi reaktörlerin toplam 60 yil olan hizmet ömrü de istenirse 20 yil daha uzatilabiliyor.

VVER-1200 reaktörlerinin en önemli özelligi, NGS’yi iç ve dis etkilere karsi dayanikli hale getiren aktif ve pasif güvenlik sistemlerinin benzersiz bir kombinasyonundan olusmasi. VVER 1200 teknolojisine sahip güç üniteleri, aktif güvenlik sistemlerinin yani sira nükleer reaktörün çekirdeginin erimesini kontrol altina alan bir ekipman olan “Kor tutucu" da dahil olmak üzere, tam bir elektrik kesintisi durumunda operatörlerin katilimi olmadan çalisabilen pasif güvenlik sistemleri ile donatiliyor.
Kaynak: İHA