Bati Afrika Bloku, Mali'de Cezayir Anlasmasinin Sürdürülmesini Istiyor

Mali'de 24 Mayis'taki askeri darbenin ardindan ülkeye ara bulucu heyeti gönderen Bati Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugu (ECOWAS), Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) ile 2015'te Cezayir'de imzalanan baris anlasmasina saygi duyulmasini talep etti.

ECOWAS adina ara buluculuk faaliyeti yürütmek üzere beraberindeki heyetle Mali'ye giden eski Nijerya Devlet Baskani Goodluck Jonathan'in temaslarini tamamlamasinin ardindan görüsmelere iliskin ECOWAS tarafindan yazili bir açiklama yayimlandi.

Açiklamada, Jonathan'in, geçis sürecinin Cumhurbaskani Assimi Goita ve Basbakan Choguel Maiga ile bir araya geldigi belirtilerek, Goita'nn 30 Mayis'taki olaganüstü ECOWAS zirvesinde belirtilen taleplere uymasindan duyulan memnuniyet dile getirildi.

Geçis sürecinin saglikli ilerleyebilmesi için ulusal ve uluslararasi destegin önemli oldugu vurgulanan açiklamada, bu kapsamda Mali devletiyle CMA arasinda 2015'te Cezayir'de imzalanan baris anlasmasinin hükümlerine saygi duyulmasi gerektigi ortaya kondu.

- "Cezayir Baris ve Uzlasi Anlasmasi"

Mali'nin kuzeyindeki Timbuktu, Gao ve Kidal gibi sehirleri kapsayan ve Tuareglerin "Azavad" adini verdigi bölgedeki siddet olaylarini sonlandirmak için Cezayir'in ara buluculugunda 2015'te Tuareglerden olusan ayrilikçi Azavad Ulusal Kurtulus Hareketi'nin (MNLA) de içinde yer aldigi CMA ile "Cezayir Baris ve Uzlasi Anlasmasi" imzalanmisti.

Anlasmanin üzerinden 5 yili askin bir süre geçse de ülkenin kuzeyinde hala terör örgütü El Kaide ve DEAS'a bagli gruplarin etkileri ve çatismalari devam ediyor.

Fransa'nin Mali'nin de yer aldigi Sahel bölgesinde yürüttügü Barkhane Operasyonunu sonlandiracagini açiklamasinin ise bölgeye etkileri merak ediliyor.

Kuzeydeki silahli gruplar, Mali hükümetiyle masaya oturabilmek için Fransa da dahil yabanci askeri operasyonlarin sonlandirilmasi sarti kosuyor.

Buna karsin Mali devletinin ise güvenligi saglayabilmek için Birlesmis Milletler Baris Gücünün bölgedeki varliginin devam etmesini istedigi biliniyor.

- 9 ayda ikinci darbe

Agustos 2020'deki darbenin de arkasindaki isim olan Albay Goita, 24 Mayis'ta yapilan kabine degisikliginin usullere uygun olmadigi gerekçesiyle Cumhurbaskani Bah Ndaw ve Basbakan Moctar Ouane'nin de aralarinda bulundugu çok sayida üst düzey yetkilinin gözaltina alinmasi emrini vermisti.

Ndaw ve Ouane, 27 Mayis'a kadar bir önceki darbeyle devrilen Cumhurbaskani Ibrahim Boubacar Keita'nin da tutuldugu Kati kislasinda alikonulmustu.

Goita, 7 Haziran'da düzenlenen resmi törenle yemin ederek Cumhurbaskanligi görevine resmen baslamisti.

Basbakan olarak, 18 Agustos 2020'deki darbeyle devrilen Keita'nin istifasi için eylemler yapan M5-RFP isimli muhalefet platformunun öne çikan isimlerinden Chogeul Maiga'nin atanmasi, sivil basbakan konusunda israr eden ECOWAS tarafindan memnuniyetle karsilanmisti.

Gana'da 19 Haziran'da tekrar bir araya gelecek ECOWAS'in diger talepleri arasinda ev hapsinde tutulan eski Cumhurbaskani Ndaw ve Basbakan Ouane'nin serbest birakilmasi yer aliyor.

Kaynak: AA