AÜ'nün Antalya'nin Organik Atik Sorunlarina Çözüm Arayan Tezine Üçüncülük Ödülü

Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ars. Gör. Dr. Fatih Yilmaz’in Akdeniz cografyasinin organik atik sorunlarina çözüm arayan doktora tezine Çevre Vakfi tarafindan üçüncülük ödülü verildi.

AÜ'nün Antalya'nin Organik Atik Sorunlarina Çözüm Arayan Tezine Üçüncülük Ödülü
Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisligi Bölümü Çevre Teknolojisi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nuriye Altinay Perendeci danismanliginda ve Medeniyet Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Erkan Sahinkaya es danismanliginda Dr. Fatih Yilmaz tarafindan yapilan “Anaerobik Parçalanma Prosesinin Farkli Sektörel Atiklar Için Uygulanmasi” baslikli doktora çalismasi Çevre Vakfi tarafindan “Türkiye’de Çevre Alaninda 2020 Yili En Basarili Doktora Tezi” Üçüncülük Ödülü’nü almaya hak kazandi. Ars. Gör. Dr. Fatih Yilmaz, “Hak ettigimiz bu sevindirici basari Çevre Mühendisligi Bölümü Biyoteknoloji Laboratuvari’nda çalisan ekip arkadaslarimin da destegiyle ortaya çikan ekip çalismasinin sonucudur” diye konustu.



“Sera ve sanayi atiklari”

Tez çalismasinin önceliginin Antalya’da yogun olarak yapilan seracilik faaliyetleri oldugunu söyleyen Fatih Yilmaz, “Yogun seracilik faaliyetleri sonucunda büyük miktarda, bertarafi gereken ve enerjiye dönüstürülerek degerlendirilme potansiyeli olan lignoselülozik atiklar, tez çalismasinin ilk önceligi olmustur. Bu hedefle termo-kimyasal ön aritma ve anaerobik parçalanma proses entegrasyonu ile enerji üretimi optimizasyonu yapilmistir. Tez çalismasinda ikinci odak, Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde üretilen organik içerikli endüstriyel atiklar kullanilarak enerji üretimi ve atik bertarafi için proses gelistirilmistir. Üçüncü çalismada ise Türkiye’nin en yogun 5. nüfusuna sahip Antalya’da olusan kentsel atik sularin aritimi ve enerji üretimi için yenilikçi olarak tanimlanan anaerobik membran biyoreaktörlerin uygulanabilirligi arastirilmistir. Doktora tezinin amaci öncelikle yasadigimiz bölgenin sorunlarina çözüm saglamak ve gelistirilen proseslerin optimizasyonu ile küresel ölçekte proses entegrasyonu odakli çalismalarin yapilmasi olmustur. Bireysel ve kolektif olarak da bu hedefler dogrultusunda ekip olarak çalismaya ve üretmeye devam etmek önceligimiz olacaktir” seklinde konustu

“Enerji üretimi ve atik bertarafi”

Çevre Mühendisligi Bölümü Çevre Teknolojisi Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nuriye Altinay Perendeci ise doktora tezinin Antalya’nin da içerisinde bulundugu Akdeniz cografyasinin organik atik sorunlarina çözüm arayan bir çalisma oldugunu söyledi.

Perendeci, “Doktora tezi; enerji bagimliligimizi azaltmaya yönelik yenilenebilir enerji üretimi ve bu enerjiyi üretirken çevresel açidan problem teskil eden organik atiklarin bertarafinin saglanmasi olmak üzere iki farkli temel amaca odaklanmistir. Bu kapsamda anaerobik parçalanma prosesi kullanilarak Akdeniz Bölgesi ve Antalya özelinde problem teskil eden üç farkli sektörden kaynakli atiklardan enerji üretimi ve atik bertarafi tüm proses detaylari ile çalisilmistir” dedi.

Kaynak: İHA