ATIK Afrika Is Forumu

Gambia Cumhurbaskani Yardimcisi Aysatu Turey: 'Türkiye ile Afrika arasindaki iliskilere odaklanmamiz gerekiyor. Bu etkinlikte görüsülecek altyapi, enerji, maden, saglik, turizm, tarim ve balikçilik gibi alanlar sadece sayabilecegim birkaç sektör arasinda' Uluslararasi Ticaret ve Isbirligi Konseyi Genel Baskani Aziz Sahin: 'Bugün Afrika ile Türkiye arasindaki ekonomik iliskilerin gelistirilmesi hem kitanin küresel dünyadaki yeri hem de Türkiye'nin saglayacagi faydalar açisindan oldukça önemlidir' ATIK Afrika Genel Koordinatörü Freddy Zanga: 'Bugünden itibaren Afrika ve Türkiye'nin yakin is birliginin gerçeklesmesini istiyoruz. Türkiye Afrika için gerçekten büyük bir örnek. Teknoloji açisindan hizmetler ve tarihi geçmisi açisindan'

Gambia Cumhurbaskani Yardimcisi Aysatu Turey, "Türkiye ile Afrika arasindaki iliskilere odaklanmamiz gerekiyor. Bu etkinlikte (ATIK Afrika Is Forumu) görüsülecek altyapi, enerji, maden, saglik, turizm, tarim ve balikçilik gibi alanlar sadece sayabilecegim birkaç sektör arasinda." dedi.

Uluslararasi Ticaret ve Isbirligi Konseyi (ATIK) tarafindan "54 Afrika Ülkesi Dünya ile Istanbul’da bulusuyor" sloganiyla Istanbul'daki bir otelde "ATIK Afrika Is Forumu" etkinligi düzenlendi.

Turey, Afrika, Avrupa ve Türkiye'den is insanlarinin katildigi toplantida yaptigi konusmada, Türkiye ile Afrika arasindaki iliskilere odaklanilmasi gerektigini belirterek, söz konusu etkinlikte altyapi, enerji, maden, saglik, turizm, tarim ve balikçilik gibi alanlarda görüsmeler yapilacagini söyledi.

Birebir görüsmelerin yapilacagini da aktaran Turey, "Bu forumda benimle beraber Gambiyali yatirimcilar bulunmakta ve B2B toplantilariyla beraber bu görüsmeleri ilerletecegimizi düsünüyorum. Inaniyorum ki Türkiye bu kitalar arasi çalismayi harika bir yere getirecektir. Ve sürdürülebilir bir çalisma yapilarak bu inisiyatiften çok farkli avantajlar çikacaktir." ifadelerini kullandi.

- "Afrika ile Türkiye arasindaki ekonomik iliskilerin gelistirilmesi önemli"

ATIK Genel Baskani Aziz Sahin ise ATIK'in 2005 yilinda faaliyetlerine baslayan, Brüksel'de kurulmus bir düsünce kurulusu oldugunu ve kamu diplomasisi, egitim, kültür ve ekonomik alanlarda çalismalar yaptiklarini söyledi.

Bugün Afrika ile Türkiye arasindaki ekonomik iliskilerin gelistirilmesinin hem kitanin küresel dünyadaki yeri hem de Türkiye'nin saglayacagi faydalar açisindan oldukça önemli oldugunu vurgulayan Sahin, "Büyük bir ekonomik siçramanin esiginde olan Afrika, malumunuz potansiyel bir ekonomik firtinanin ortasinda kalmis bir kitadir. Su anda Afrika için Türkiye'deki is adamlarinin ilgisini çekmek ve buradaki is imkanlarinin karsilikli olarak firsatlara dönüstürmek arzusuyla bu programlari hazirliyoruz. Bu faaliyetlerinde yerini erken alan is adamlarimiz genis kapsamli faydalanacakken, geç kalan is adamlarimiz da maalesef bu konuda geç kaldiklari için ileriki zamanlarda üzüleceklerdir." degerlendirmesinde bulundu.

Sahin, Afrika ülkelerinin Türkiye’den beklentilerinin bulundugunu ve Türkiye’nin bu ülkelere karsi mevcut politikalari arasindaki es güdümün saglanmasinin çok önemli oldugunu belirtti.

Afrikalilarin Türkiye’den beklentilerinin, sürdürülebilir kalkinmanin gerçeklestirilmesi, Türkiye’nin sahip oldugu teknoloji ve tecrübesini paylasmasi noktasinda Afrika ülkelerine yol gösterebilecegini animsatan Sahin, Türkiye için Afrika kitasinin sahip oldugu dogal kaynaklar ve insan gücünün oldukça büyük anlam ifade ettigini, Türkiye ile Afrika kitasi arasindaki iliskilerin (kazandir-kazan) temelinde karsilikli güven ve saygi anlayisi çerçevesinde gelismesinin büyük önem arz edecegini sözlerine ekledi.

- "Türkiye'nin katkilarinin büyük olacagina inaniyoruz"

ATIK Afrika Genel Koordinatörü Freddy Zanga ise "Bugünden itibaren Afrika ve Türkiye'nin yakin is birliginin gerçeklesmesini istiyoruz. Türkiye Afrika için gerçekten büyük bir örnek. Teknoloji açisindan hizmetler ve tarihi geçmisi açisindan..Türkiye'nin Afrika'ya iktisadi açidan yardim etmesini ve Afrika'nin kendini gelistirmesi için Türkiye'nin katkilarinin büyük olacagina inaniyoruz. Bu tür organizasyonlari Afrika'da da gerçeklestirecegimize inaniyoruz." dedi.

Forum, çesitli paneller ve B2B görüsmeleriyle yarin da sürecek.
Kaynak: AA