Asgari Ücretle Çalisirken Kendi Islerinin Patronu Oldular

Bartin’da asgari ücretle çalistiklari fabrikalardan istifa ederek hayallerinin pesinden giden Gökhan Demirci ve Mehmet Ali Ercan isimli iki girisimci tarim isletmesi kurdu. Kiraladiklari atil arazilerde büyükbas hayvanlar için yem üreterek Bati Karadeniz bölgesindeki yem ihtiyacinin önemli bir kismini karsilayan iki girisimcinin 2021 yilindaki ciro hedefi 2 milyon TL.

Asgari Ücretle Çalisirken Kendi Islerinin Patronu Oldular
Bartin’da çesitli fabrikalarda asgari ücretle isçi olarak çalisirken hayal ettikleri isin patronu olmak için kollari sivayan iki girisimci kiraladiklari arazide hayvan yemi olarak kullanilan misir slaji ve ot üretimi yapmaya basladi.

Bati Karadeniz bölgesindeki yem ihtiyacinin önemli bir kismini karsilamaya baslayan iki girisimci 20 kisiye istihdam saglamanin gururunu yasarken 2021 yilindaki ciro hedeflerini ise 2 milyon TL olarak belirledi.

Bartin’da çesitli alanlarda faaliyet gösteren fabrikalarda asgari ücretle çalisan Gökhan Demirci ve Mehmet Ali Ercan 4 yil önce hayallerindeki büyükbas hayvan çiftligini kurmak ve kendi islerinin patronu olmak için istifalarini vererek yeni bir hayata atildilar.

Hayallerindeki büyükbas hayvan çiftligini kurup zarar etmeden islemesi için her seyi hesap eden iki arkadas kuracaklari çiftlikteki hayvanlarin yem maliyetinin minimum seviyede tutulmasini saglamak için önceliklerini hayvan yemi üretimine verdiler.

Çiftçilere sunulan devlet desteklerinden de faydalanan Demirci ve Ercan, hayvan yemi üretimi yapacaklari arazilerde kullanacaklari traktör basta olmak üzere traktör ekipmanlari ve makineleri de temin ederek kendi tarim isletmelerini kurdular.

Ilk etapta kiraladiklari 457 dönüm arazide tek ekimle basladiklari misir slaji ve ot üretimine 650 dönüm arazide çift ekimle devam eden Demirci ve Ercan, Bartin’in yani sira çevre illere de misir slaji ve ot sevkiyati yapmaya basladilar. Yilda 300 ton ot ve 4 bin ton misirlik slaj üretimi gerçeklestiren ancak artan taleplere yetisemeyen ikili talepleri karsilayabilmek ve isletmelerinin üretim hacmini de büyütmek için yeni arazi arayislarini sürdürüyorlar.

2021 yilinda 2 milyon TL’lik ticaret hacmine ulasmayi bekleyen Demirci ve Ercan, kendi islerinin patronu olmanin yani sira yaklasik 20 kisiye istihdam saglamanin da gururunu yasiyorlar.

Kendi islerini kurmak üzere 4 yil önce çalistiklari fabrikadan ayrildiklarini, hayvan çiftligi kurmadan önce hayvan yemi üretmeye karar verdiklerini ve kurduklari isletme ile ticarette yakaladiklari basariyi anlatan Gökhan Demirci, “4 yil önce asgari ücretle fabrikada çalisiyorduk. Kendi isimizi kuralim dedik hayvancilik yapalim dedik. 150 baslik bir ahir projesi hazirladik. Ahir projesini hazirlayinca tabi hayvanin kaba yeme ihtiyaci oldugundan misiri, slaji, otu gibi arazi arayislarina girdik. Yaklasik 4 yil önce 457 dekar bu arazi bize nasip oldu. Burayi tarima elverisli hale getirdik. Makine, ekipman, traktör gibi ihtiyaçlarimiz oldu. bunlari tarim kredi kooperatifi ve ziraat bankasi gibi kuruluslarin desteklemesiyle traktörlerimizi makinalarimizi aldik borçlandik. Tabi borçlandigimizdan dolayi 150 baslik ahir projemizi ötelemek zorunda kaldik. 2020 yili itibariyla ekim alanimiz yaklasik 650 dekara ulasti. 2021 yili bu sezon itibariyla çift ekimle beraber bin 400 dekar araziyi bu sene Allah’in izniyle isleyecegiz. Siparislerimiz, satisimizin yüzde 80’i il disina çevre illere. Zonguldak, Karabük, Kastamonu gibi illere sevkiyatlarimiz oluyor. Arada Adapazari ve Sakarya bölgesine. Su andaki mevcut arazilerle müsterilerimizin taleplerini karsilayamiyoruz. Allah nasip ederse arazilerimizi genisletip müsterilerimizin taleplerini karsilayabilmeyi hedefliyoruz. 2021 yili içerisinde toplam çift ekiple beraber bin 400 dekar araziden kazanç hedefimiz 2 milyon TL civarinda.” dedi.

Azimle hedeflerinin pesinden kostuklarini söyleyen Mehmet Ali Ercan ise, “Bundan dört yil önce bir ahir projesi hevesiyle bu ise girdik. Kendi yemimizi üretmek için basladik. Su an yilda bin 400 dönüm arazi ekimi yapiyoruz. Asgari ücretle ayri ayri isyerlerinde çalisirken azim edindik kendimize hedef koyduk bu duruma geldik. Su an yanimizda yaklasik 15-20’ye yakin personel çalistiriyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Demirci ve Ercan gelecek yillarda 150 baslik büyükbas hayvan çiftligi kurma noktasinda da çalismalarini sürdürüyor.
Kaynak: İHA