YKS Öncesi Heyecani Yönetmek Önemli Olacaktir'

YKS’de elde edilecek basarinin, yüzde 50’sinin çalismayla yüzde 50’sinin ise sinav anini ve öncesini iyi yönetmekle elde edilecegini söyleyen Rehberlik Uzmani Elif Aluç Gülsen, “Sinava giris yerlerinin açiklanmasiyla daha somut bir hal alacak olan sinav düsüncesi ile heyecanli bekleyis yerini kaygiya birakabilir. Bu nedenle ögrencilerin bu süreci iyi yönetmesi çok önemli” dedi.

YKS Öncesi Heyecani Yönetmek Önemli Olacaktir'
Iki buçuk milyondan fazla ögrencinin girecegi Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’na (YKS) sayili günler kaldi. Sinava girecek ögrenciler kadar ailelerin de heyecan ve stres içerisinde bekledigi YKS, 26 - 27 Haziran tarihlerinde gerçeklesecek. Üç oturum seklinde gerçeklesecek sinavin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 26 Haziran Cumartesi günü 10.15’te, ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) 27 Haziran Pazar günü 10.15’te, üçüncü oturumu Yabanci Dil Testi (YDT) 27 Haziran Pazar günü 15.45’te yapilacak.

“Deneme sinavi çözmeye devam edin”

Konu çalismalarinin tamamlandigi bu süreçte ögrencilerin deneme sinavlari çözmeye devam etmesi gerektigini ifade eden Istanbul Gelisim Üniversitesi Rehberlik Uzmani Elif Aluç Gülsen, “Yapilacak deneme sinavlarinin sinavin gerçeklesecegi saatte baslatilmasi ve gerçek sinav süresinde sonlandirilmasi hem biyolojik saati ayarlamak açisindan hem de sinav düsüncesinin yerlesmesi açisindan önemlidir. Deneme sinavlarinda çikan soru hatalarindan dolayi endiseye kapilmamakta fayda var çünkü henüz gerçek sinav gerçeklesmedigi için ögrencilerin henüz eksiklerini tamamlamaya vakitlerinin oldugu göz önünde bulundurulmalidir” diye konustu.

“Olumsuz düsüncelere izin vermeyin”

Zaman zaman sinavla ilgili ya da sonrasina yönelik endiselerin olusabilecegini belirten Gülsen, su ifadeleri kullandi:

“Bunlari düsünmek yerine baslangiçtan bu zamana kadar kat ettiginiz mesafeyi aklinizda tutun. Nereden nereye vardiginizi, ne kadar çaba sarf ettiginizi düsünün. Sinav hakkinda olumsuz fikirlerin üretildigi tartismalardan uzak durun, bu tarz konusmalarin sizlere faydasi olmayacagi gibi kaygi düzeyinizi de arttirma ihtimali yüksektir. Odaklanmaniz gereken sinav bittikten sonra uzun zamandir sürdürdügünüz çalismalarin karsiligini alacaginiz bir maratonun güzel bir sekilde sona erdigi olmalidir. Bu rahatlama hissi sizleri motive edecektir.”

“Bir rutin olusturun”

Sinav günü yapilacaklarla ilgili rutin olusturmanin önemli olduguna vurgu yapan Gülsen, “Belirli bir saatte uyuyup belirli bir saatte uyanmak, kahvaltinizi belirli bir saatte yapmak ve gerçek sinav saatinde deneme çözmeye baslamak sinav gününü prova etmek açisindan önemli” ifadelerini kullandi.

“Sinava iki gün kala yogun çalismalardan uzak durun”

Yogun çalismayi sürdürmenin sinava yorgun girmeye sebebiyet verecegini söyleyen Gülsen, “Çalismalarinizi bitiremediginiz endisesiyle kaygi düzeyinizin artmasina da sebep olacaktir. Bu nedenle son iki günü kendinizi dinlendirmeye, motive olmaya ayirmalisiniz. Bu dönemde bünyeniz hassas olacagindan dolayi gida zehirlenmelerine sebebiyet vermemek adina son iki gün yemeklerinizi evinizde yemeye özen gösterin. Herhangi bir sakatlanma ve yaralanma motivasyonunuzu düsüreceginden yogun spordan ve el sakalarindan uzak durun” dedi.

Kayginizi kontrol etmek için bunlari deneyin

Sinav basladiginda heyecan yasamanin normal oldugunu söyleyen Gülsen, “Ilk sorulari okudugunuz halde anlamayabilirsiniz. Hemen kâgit-kalemi birakin, gözlerinizi kapayip derin nefes alin. Basaracaginiza dair kendinizi telkin edin. Sinav heyecaniniz sinav sonuna kadar devam etmeyecektir. Bunun bilincinde olarak sinavin ilk dakikalarini en iyi oldugunuz testten baslayarak geçiriniz. Bu size vakit kazandirmanin yani sira kisa sürede daha çok puan almanizi saglayacaktir. Soru köklerinin tamamini dikkatlice okuyun ezbere davranmayin. Uzun sorular ögrencilerin önyargili oldugu sorulardir. Uzun sorulardan korkmayin genellikle bu sorular iyi açiklanmis sorulardir. Dikkatiniz dagildiginda 10-15 saniye gözlerinizi kapatarak zihninizi dinlendirin” diye konustu.

Kaynak: İHA