Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Bekir Sahin, 'Siniri Asan Örgütlü Suçlarla Mücadele Konferansi'nda Konustu Açiklamasi

'Sinir asan örgütlü suçlarla etkili mücadele ancak ülkelerin ve sorusturma makamlarinin güçlü ve hizli bir is birligi içerisine girmeleri halinde mümkündür' 'Suç örgütleriyle mücadelede basarili olmak için onlardan bir adim önde olunmasi, uluslararasi bilgi paylasiminin ve is birliginin en seri sekilde saglanmasi gerekmektedir' 'Ülkelerin ulastiklari bilgiyi diger ülkelerle en hizli sekilde paylasmasi ve bu konuda cimri davranmamalari suçla mücadelede basariyi getirecektir'.

Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Bekir Sahin, 'Siniri Asan Örgütlü Suçlarla Mücadele Konferansi'nda Konustu Açiklamasi
Yargitay Cumhuriyet Bassavcisi Bekir Sahin, sinir asan örgütlü suçlarla etkili mücadelenin ülkelerin ve sorusturma makamlarinin güçlü ve hizli is birligi içine girmeleri halinde mümkün olacagini söyledi.

Sahin, Antalya'da Kundu Adalet Teskilatini Güçlendirme Vakfi Tesisleri'nde düzenlenen "Siniri Asan Örgütlü Suçlarla Mücadele" konulu uluslararasi konferansta Türkiye'nin Güneydogu Avrupa Isbirligi Süreci kapsaminda Yargitay Cumhuriyet Bassavciligi olarak nisan ve mayista üç ayri etkinlik düzenlediklerini dile getirdi.

Etkinliklerde Arnavutluk, Bulgaristan, Kosova, Moldova, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya, Karadag, Moldova, Sirbistan, Yunanistan ve Romanya'dan katilimcilarla bir araya geldiklerini belirten Sahin, cezai konularda uluslararasi adli yardimlasma, siber suçlarla mücadele, insan ve göçmen kaçakçiligi, örgütlü uyusturucu suçlariyla mücadele, savcilik mesleginin icrasinda Kovid-19 salgininin etkisi konularinin degerlendirildigini ifade etti.

Son olarak da Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadag, Moldova ve Romanya'dan katilimcilarla Antalya'da bir araya geldiklerini kaydeden Sahin, tarihi ve kültürel baglari olan ülkelerin arasindaki cezai konulardaki hukuki is birliginin daha da güçlenmesini temenni ettiklerini söyledi.

- Etkili mücadele için güçlü ve hizli is birligi

Türkiye ve Güneydogu Avrupa ülkelerinin Asya ile Avrupa arasinda köprü konumunda bulunmalari nedeniyle sinir asan örgütlü suçlardan en çok etkilenen ülkelerden oldugunu vurgulayan Sahin, sunlari kaydetti:

"Sinir asan suç örgütleri, teknoloji ve iletisimdeki bas döndürücü gelismelerden ve ülkelerin mevzuatlarindaki bosluklardan istifade etmek suretiyle toplumun ve ülkelerin huzur ve güvenligini bozmakta, ayrica ekonomik yönden de ülkelere ve bireylere ciddi zararlar vermektedir. Bu örgütlerin karmasik yapilari nedeniyle sinir asan örgütlü suçlarla mücadelede güçlükler yasanmaktadir. Sinir asan örgütlü suçlarla etkili mücadele ancak ülkelerin ve sorusturma makamlarinin güçlü ve hizli bir is birligi içerisine girmeleri halinde mümkündür."

Sahin, Türkiye'nin dönem baskanligi sloganinin "Komsular Birlikte Görür" ifadesi oldugunu, bunun ayni cografyada bir arada yasayan Balkan halklarinin ortak gelecegine de atifta bulundugunu dile getirdi.

Sorusturma makamlari olan savcilarin koordineli hareket etmesini ve karsilikli is birligi içinde bulunmasinin büyük önem tasidigina dikkati çeken Sahin, söyle konustu:

"Suç örgütleriyle mücadelede basarili olmak için onlardan bir adim önde olunmasi, uluslararasi bilgi paylasiminin ve is birliginin en seri sekilde saglanmasi gerekmektedir. Ülkelerin ulastiklari bilgiyi diger ülkelerle en hizli sekilde paylasmasi ve bu konuda cimri davranmamalari suçla mücadelede basariyi getirecektir. Ayrica suç ve sorusturmayla ilgili kavram birliginin olusturulmasi, suç örgütlerinin hedefindeki ülkelerin mevzuatlarindaki bosluklardan faydalanma imkanlarini da güçlestirecektir."

- "Göçmenler Türkiye topraklarini kullaniyor"

Irak ve Suriye halklarinin disinda Asya ve Afrika ülkelerinden hatta Uzak Dogu ülkelerinden Avrupa'ya gitmeye çalisan insanlarin birçogunun cografi konumu nedeniyle Türkiye topraklarini kullandigini anlatan Sahin, bu durumun sinir asan örgütlü suçlardan insan ticareti ve göçmen kaçakçiligi gibi suçlara da zemin olusturdugunu söyledi.

Sahin, Türkiye olarak sinir asan örgütlü suçlarla etkin mücadele yürüttüklerini vurguladi.

Toplantida da katilimcilarin sinir asan örgütlü suçlarla mücadelede ülkelerindeki düzenlemeleri, uygulamalari ve tecrübelerini paylasacaklarini belirten Sahin, "Sinir asan örgütlü suçlarla mücadelede daha basarili sonuçlara ulasabilme yolunda, özellikle daha etkili bir bölgesel is birliginin gelistirilmesi için ufuk açici degerlendirmeler yapilacagina inaniyorum." dedi.

Kaynak: AA