Türk-Is'ten Dünya Çocuk Isçiligi Ile Mücadele Günü Mesaji

Türk-Is Yönetim Kurulu, ‘12 Haziran Dünya Çocuk Isçiligi Ile Mücadele Günü’ nedeniyle bir mesaj yayinladi.

Mesajda su ifadelere yer verildi:

"Dünyada ve ülkemizde basta yoksulluk olmak üzere bozuk gelir dagilimi, düsük ücret, issizlik, hizli nüfus artisi, göç, çarpik kentlesme ve yetersiz egitim gibi çesitli nedenlerle birçok çocuk, aile bütçesine katki saglamak amaciyla çalismaktadir.

Çalismak zorunda olan çocuklarin sorunlari Türkiye’nin temel sorunlarindan biridir. Yayinlanan son çocuk isgücü anketi sonuçlarina göre, ülkemizde 5-17 yas grubundaki 16 milyon 457 bin çocugun 720 bininin ekonomik faaliyette çalistigi tahmin edilmektedir. Buna göre, bu yas grubundaki çocuklarin yüzde 4,4’ünün çalistigi görülmektedir.

Çalismak zorunda olan çocuklarin; yüzde 30,8’i tarim, yüzde 23,7’si sanayi, yüzde 45,5’i ise hizmet sektöründe yer almistir. Yas grubuna göre incelendiginde; 5-14 yas grubunda çalismak zorunda olan çocuklarin yüzde 64,1 ile tarim sektöründe 15-17 yas grubunda çalismak zorunda olan çocuklarin ise yüzde 51,0 ise hizmet sektöründedir.

Yas gruplarina göre bakildiginda, 5-14 yas grubunda çalismak zorunda olan çocuklarin yüzde 72,0’i, 15-17 yas grubunda çalismak zorunda olan çocuklarin ise yüzde 64,1’i ayni zamanda bir egitime devam etmektedir. Çalismak zorunda olan çocuklarin yüzde 34,3’ü ise egitime devam etmemektedir.

Okul çaginda olan bu çocuklarin ekonomik yetersizlikler nedeniyle aile geçimine katki saglamasi ülkemiz adina üzücü bir durumdur. Bu konuda herkesin üzerine düsen sorumlulugu yerine getirmesi gerekmektedir.

Ülkemizde, çalismak zorunda olan çocuklarin sorunlarinin çözümlenmesi için sosyal ve ekonomik önlemlerin alinmasi, ihtiyaç duydugumuz yasal düzenlemelerin yapilmasi gerekmektedir.

Türk-Is, çocuk isçiliginin ortadan kaldirilmasi konusunda uzun yillardir çalismalar yürütmektedir. Çocuklari çalisma hayatinda degil okullarda, oyun parklarinda görmek istiyoruz."
Kaynak: İHA