TIKA, Etiyopya'nin Tigray Bölgesine 10 Ton Insani Yardim Malzemesi Gönderdi

Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligi (TIKA), Etiyopya'nin Tigray bölgesine ulastirilmak üzere 10 ton insani yardim malzemesi hazirladi.

TIKA Addis Ababa Program Koordinatörü Cengiz Polat, insani yardim malzemelerinin teslim töreninde yaptigi konusmada, 3 Kasim 2020’de baslayan ve 7 aydir çatismalarin devam ettigi Tigray bölgesine gida yardimi ulastirdiklarini açikladi.

Polat, TIKA olarak pirinç, un, mercimek ve sivi yagdan olusan 10 ton gidanin Tigray bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine dagitilmak üzere Etiyopya Baris Bakanligi yetkilerine teslim edildigini kaydetti.

Türkiye ile Etiyopya’nin birçok ortak yönünün olduguna dikkati çeken Polat, "Biri Nil, digeri Firat’in dogdugu iki ülke olan Etiyopya ve Türkiye, ayni medeniyet havzasini sulayan iki büyük nehre kaynaklik etmeleri bakimindan birbirlerine çok benziyorlar." dedi.

Son yillarda Etiyopya’nin zor zamanlar geçirdigine dikkati çeken Polat, "Inaniyoruz ki Etiyopya, bütün sorunlarin üstesinden gelecek ve tez vakitte modern dünyadaki hak ettigi yeri alacaktir." ifadesini kullandi.

- Tigray'da çatismalar devam ediyor

Tigray eyaletini yöneten isyanci Tigray Halk Kurtulus Cephesi (TPLF) güçlerinin 3 Kasim 2020'de Etiyopya'nin Kuzey Komutanligi birliklerine saldirmasi ve sonrasinda Basbakan Abiy Ahmed'in TPLF'ye karsi askeri harekat karari almasinin ardindan eyalette bir milyondan fazla kisi yerinden edildi.

Etiyopya baslattigi genis çapli operasyonla Tigray eyaletinin baskenti Mekelle'yi ele geçirse de bazi bölgelerde çatismalar sürüyor.

Birlesmis Milletler (BM) 8 Haziran'da Tigray bölgesi için "kitlik" uyarisinda bulunmustu.

Kaynak: AA