TBMM Baskani Sentop, Kirgiz Cumhuriyeti Cumhurbaskani Caparov Ile Bir Araya Geldi

Sadir Caparov: 'Yakin iliskiler, ikili düzeydeki güvenin artirilmasi için çok önemli faktör olusturuyor. Parlamentolar arasi dostluk grubu çalismalarinin, mümkün oldukça en yüksek düzeye ulasmasi için gayret sarf etmeliyiz'Mustafa Sentop: 'FETÖ'nün birinci hedefi Türkiye olmakla beraber, faaliyet gösterdigi bütün ülkeler için bir güvenlik riski teskil ettigi kanaatindeyiz''Sayin Cumhurbaskanimizin, dün gerçeklestirdiginiz ortak basin toplantisinda, FETÖ'nün her iki ülke için de milli güvenlik tehdidi olusturdugu konusunda hemfikir oldugunuzu beyan etmesini, memnuniyetle takip ettik'

Kirgiz Cumhuriyeti Cumhurbaskani Sadir Caparov, Kirgizistan ile Türkiye arasindaki yakin iliskilerin, ikili düzeydeki güvenin artirilmasi için çok önemli faktör olusturdugunu söyledi.

TBMM Baskani Mustafa Sentop, Kirgiz Cumhuriyeti Cumhurbaskani Caparov ile Meclis'te bir araya geldi.

Caparov ve beraberindeki heyeti agirlamaktan duydugu memnuniyeti dile getiren Sentop, Caparov'u, kardes Kirgiz halkinin yüzde 80 gibi yüksek bir oranda teveccühüyle Cumhurbaskani seçilmesi dolayisiyla sahsi ve TBMM üyeleri adina tebrik etti.

Sentop, Caparov'un, Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyin 5'inci toplantisi ve ikili temaslar için gerçeklestirdigi ziyaretin, Konseyin kurulusunun 10. yilina tekabül ettigini, bu yil ayni zamanda Kirgiz Cumhuriyeti'nin bagimsizliginin 30. yil dönümü oldugunu animsatti.

TBMM Baskani Sentop, "Ülkenizin bagimsizligini ilk taniyan ülkenin; Türkiye'nin Meclis Baskani olarak bu güzel vesileyle, zatialiniz liderliginde, Kirgiz halkina huzur ve refah içinde parlak bir istikbal temenni ediyorum." diye konustu.

Caparov ile Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in es baskanliklarini yaptiklari dünkü toplantida imzalanan 7 anlasmayla iki ülke arasindaki stratejik ortakligin ahdi zemininin daha da kuvvetlendirildigini ifade eden Sentop, sözlerini söyle sürdürdü:

"Ülkelerimiz ve halklarimiz arasinda din, dil, tarih, kültür ve medeniyet birligine dayanan kuvvetli baglar bulunmaktadir. Dosttan öte kardes olarak kabul ettigimiz Kirgiz halkinin, milletimizin gönlünde çok müstesna bir yeri vardir. Türkiye olarak bagimsizligindan bu yana, bütün imkan ve kabiliyetlerimizle kardes Kirgiz halkinin ve Kirgizistan'in yaninda olmak için elimizden gelen her türlü gayreti sarf ettik. Bu destegimizi, ilk günkü heyecanimizla ve kararlilikla devam ettirecegiz."

- "Çok tarafli meseleler hakkinda faydali istisarelerde bulunuyoruz"

Sentop, Kirgizistan'da 11 Nisan'da gerçeklestirilen anayasa degisikligi referandumu sonucunda halkin tercihine mazhar olan Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nin ve 5 Mayis'ta göreve baslayan yeni kabinenin hayirli olmasini temenni etti.

TBMM ile Kirgizistan Meclisi arasindaki, mükemmel seviyedeki iliskilerin, stratejik ortakligin önemli bir parçasini olusturduguna isaret eden Sentop, iki ülke parlamentolari arasinda 1995 ve 1998 yillarinda imzalanan is birligi protokollerinin, iliskilerin parlamenter boyutunu sekillendirdigini; 2011'de imzalanan Parlamentolar Arasi Mutabakat Zapti ile iliskilerin zemininin kuvvetli bir hale geldigini anlatti.

Mustafa Sentop, TBMM baskanlari ile Kirgiz Cumhuriyeti Meclis baskanlarinin, her zaman çok sicak ve yakin iliskileri oldugunu, çesitli vesilelerle ikili, çok tarafli meseleler hakkinda faydali istisarelerde bulunduklarini dile getirdi.

Kirgizistan'in, Tacikistan ile olan sinirinin henüz demarkasyonu tamamlanmamis kesiminde Ramazan ayinda yasanan olaylari endiseyle takip ettiklerini dile getiren Sentop, sunlari kaydetti:

"Birbirine komsu iki ülke arasinda yasanan bu krizde hayatini kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralilara acil sifalar temenni ediyorum. Sahsinizda kardes Kirgiz halkina bir kere daha bassagligi diliyorum. Olaylarin cereyan etmesinin hemen ardindan Kirgizistan Dostluk Grubu Baskani'mizdan detayli bilgiler aldim. TÜRKPA Genel Sekreteri, Kirgiz kökenli, Türkiye'ye davet edip durum hakkinda daha detayli gözlemlerini dinledim. Gelinen asamada basta zatialileri ve Tacikistan Cumhurbaskani olmak üzere, iki ülkenin yöneticilerinin sagduyulu yaklasimlariyla gerilimin düsürülmesi ve çözüm için diyalog kanallarinin isletilmesi bu olaylarin istikbalde tekerrür etmemesi bakimindan güven vericidir."

- "1 milyar dolarlik ticaret hedefine ulasmak mümkün"

Meclis Baskani Sentop, küresel salginin olumsuz etkilerine ragmen, ikili ticaret hacminde geçen yil büyük bir düsüs yasanmadigina dikkati çekerek, "Dün Sayin Cumhurbaskanimizin da vurguladigi üzere, ikili ticaretimizin daha yüksek bir seviyeye tasinmasi için gereken irade ve altyapi halihazirda mevcuttur. Bu çerçevede, ülkelerimiz arasinda 1 milyar dolarlik ticaret hedefine ulasmanin mümkün oldugu kanaatindeyiz." degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin, kardes Kirgizistan'in sosyal ve ekonomik bakimdan kalkinmasina yönelik destegi ile egitim, kültür ve saglik alanlarindaki is birligi projelerinin artarak sürecegini belirten Sentop, bu çerçevede TIKA tarafindan Biskek'te insa ve tefris edilen Kirgiz-Türk Dostluk Hastanesi'ne iliskin anlasmanin onaylanmasinin uygun bulunduguna dair kanunun TBMM'de kabul edilerek, yürürlüge girdigini animsatti. Sentop, yakinda hizmete girmesi beklenen bu hastanenin hayirli olmasini, hastalarin sifa bulmasini temenni etti.

-"Gerçek yüzü, 15 Temmuz'da milletimiz tarafindan görülmüstür"

TBMM Baskani Mustafa Sentop, 15 Temmuz hain darbe girisiminde Türkiye demokrasisinin besigi ve milli iradenin timsali Gazi Meclis'in, savas uçaklariyla hedef alindigina ve FETÖ tarafindan 3 bomba atildigina isaret ederek, konusmasini söyle sürdürdü:

"Sivil toplum, egitim kurumlari ve ticari kurumlar maskesiyle, esas niyetlerini saklayan uluslararasi yeni jenerasyon terör örgütünün gerçek yüzü, 15 Temmuz'da milletimiz tarafindan görülmüstür. O gece Meclis'e bomba atan pilotlarin, masum çocuklarimizi emanet ettigimiz okullarda, kolejlerdeki ögretmenler tarafindan talimatlandirildigi mahkeme kararlariyla ortaya çikmistir. Ankara'daki meshur Anafartalar Koleji'nin ögretmenleri, bu hain pilotlara talimat verirken askeri üste yakalanmislardir. FETÖ'nün birinci hedefi Türkiye olmakla beraber, faaliyet gösterdigi bütün ülkeler için bir güvenlik riski teskil ettigi kanaatindeyiz. Sayin Cumhurbaskanimizin, dün gerçeklestirdiginiz ortak basin toplantisinda, FETÖ'nün her iki ülke için de milli güvenlik tehdidi olusturdugu konusunda hemfikir oldugunuzu beyan etmesini bu baglamda memnuniyetle takip ettik."

- "Iki ülke arasindaki iliskilerin parlak gelecegine bir vizyon olustu"

Kirgizistan Cumhurbaskani Caparov, tarihsel, kültürel baglar üzerinde tesis edilmis olan iki ülke arasindaki iliskilerin, sadece kardeslik zemini üzerinde degil, stratejik boyuta ulastigini kaydetti.

Çalismalar sonucunda güzel sonuçlara ulasilacagina yönelik inancini dile getiren Caparov, geçen yil ekim ayinda, ülkesinin iç siyasetinde bazi degisiklikler meydana geldigini anlatti. Bunlar yasanirken Türkiye ile iliskileri göz ardi etmeyeceklerini vurgulayan Caparov, "Bu zamana kadar geleneksel olarak gelisen yakin is birligimizi, iliskilerimizi devam ettirecegiz. Kirgizistan'da faaliyet yürütmekte olan Türk yatirimcilar basta olmak üzere, Kirgizistan topraklarinda ikamet etmekte olan Türkiye vatandaslarinin haklarini korumak için elimizden gelen her seyi yapmaya haziriz." ifadelerini kullandi.

Siyasi diyalogun devam ettirilmesini, askeri ve güvenlik konularinda da yakin is birliginin gelistirilmesini istediklerini kaydeden Caparov, dünkü toplantiyla, iki ülke arasindaki iliskilerin parlak gelecegine bir vizyon olustugunu bildirdi.

Cumhurbaskani Erdogan ile bazi mutabakatlara vardiklarini bildiren Caparov, bunlarin onama süreçlerinden geçerek yürürlüge girmesi için TBMM'nin katkilarini beklediklerini söyledi.

Caparov, sözlerini söyle sürdürdü:

"Iki ülkenin parlamentolari arasinda çok ciddi iliskiler tesis edildigini biliyorum. Bu yöndeki iliskilerimizin ve temaslarimizin daha da yüksek safhaya ulasmasina önem veriyorum. Yakin iliskilerin, ikili düzeydeki güvenin artirilmasi için çok önemli faktör olusturdugunu biliyorum. Bu konulara iliskin karsilikli dayanisma ve destegimizin sayesinde, bütün uluslararasi topluma sergileyebilecegimizi düsünüyorum. Parlamentolar arasi dostluk grubu çalismalarinin mümkün oldukça en yüksek düzeye ulasmasi için gayret sarf etmeliyiz."

TÜRKPA çerçevesinde önemli is birligi iliskileri tesis edildigini, bunun yürüttükleri siyasetin önemli bir bölümünü olusturdugunu vurgulayan Caparov, TÜRKPA'nin, Türk dünyasinin birlik ve beraberliginin saglanmasinda çok önemli rol üstlendigine isaret etti.
Kaynak: AA