Tarim Ve Orman Bakan Yardimcisi Tunç Elazig'da Sektörel Degerlendirme Toplantisina Katildi Açiklamasi

'(Kurakliktan etkilenen alanlar) Sayin Cumhurbaskanimizin belirttigi gibi dekara 100 liraya kadar hasar tazmin ödemeleri üreticilerimize ve çiftçilerimize yapilacak. Bu hasar tazminatlarinin yeni dönemin tarimsal faaliyeti için bir can suyu ve bir kaynak olarak kullanilmasini ümit ediyoruz' 'Bitkisel üretim, hayvancilik, kirsal kalkinma yatirimlari, IPARD kapsamindaki yatirimlarin yüzde 100'ünü hayata geçirmeye çalisiyoruz'

Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Mehmet Hadi Tunç, kurakliktan etkilenen alanlara iliskin, "Sayin Cumhurbaskanimizin belirttigi gibi dekara 100 liraya kadar hasar tazmin ödemeleri üreticilerimize ve çiftçilerimize yapilacak. Bu hasar tazminatlarinin yeni dönemin tarimsal faaliyeti için bir can suyu ve bir kaynak olarak kullanilmasini ümit ediyoruz." dedi.

Çesitli temaslarda bulunmak üzere Elazig'a gelen Bakan Yardimcisi Tunç, Devlet Su Isleri (DSI) 9. Bölge Müdürlügünde düzenlenen ve basina kapali gerçeklestirilen toplantiya katildi.

Tunç daha sonra Elazig Su Ürünleri Arastirma Enstitüsü Müdürlügünde gerçeklestirilen "Tarim ve Orman Sektörü Degerlendirme Toplantisi"nda, ülke olarak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini süreci ile mücadele ettikleri dönemde ayrica kuraklik riski ile de karsi karsiya olduklarini söyledi.

- "Köy bazli verim kayiplari ve hasar oranlari parsel bazli çalismaya dönüstü"

Bu anlamda salginla mücadelede yeni tarimsal stratejiler, politikalar ve yol haritalari belirlerken ayni zamanda kuraklik riskinin de gida arz güvenliginin saglanmasi noktasinda kendilerine yeni görevler ve ödevler verdigini dile getiren Tunç, "Kuraklik riski ile alakali Sayin Cumhurbaskanimizin açiklamasini dinledik. Kurakliktan etkilenen alanlarda Il Müdürlügümüz ve TARSIM Bölge Müdürlügümüz gerekli tespit çalismalarini yaptilar. Köy bazli

verim kayiplari ve hasar oranlari su anda parsel bazli çalismaya dönüstü. Her parseldeki kayiplar ve hasarlar tutanaklar ile Bakanliga ve ilgili birimlere iletilecek. Sayin Cumhurbaskanimizin belirttigi gibi dekara 100 liraya kadar hasar tazmin ödemeleri üreticilerimize ve çiftçilerimize yapilacak." dede.

Tunç, üreticilerin ve çiftçilerin borçlarin ertelenmesi ile ilgili müracaat yapmalari halinde bu konuda gerekli duyarliligi hükümetin gösterdigini dile getirdi.

- "Ankara'ya gönderdiginiz projelerin hepsini insallah kabul edecegiz"

Küresel boyuttaki salgin ile kurakligin olusturdugu tahribatin etkilerinin bir anda ortadan kaldirilmasinin mümkün olmadigina dikkati çeken Tunç, sunlari kaydetti:

"Nispeten bir miktar rahatlatma imkani olusturmak ve sürdürülebilir tarimsal faaliyetin devamini saglamak amacindayiz. Zincir kopmasin ve üretim sürdürülebilir bir sekilde devam etsin, amacimiz bu. Bu amaç dogrultusunda bu hasar tazminatlarinin yeni dönemin tarimsal faaliyeti için bir can suyu ve bir kaynak olarak kullanilmasini ümit ediyoruz. Önümüzdeki dönemde hiçbir parsel bos kalmadan yeniden üretime,

ekime, dikime devam edecegimizi ümit ediyorum."

Bakan Yardimcisi Tunç, üretime ve ekonomiye katki sunacak tüm projelere destek verdiklerini belirterek, "Bitkisel üretim, hayvancilik, kirsal kalkinma yatirimlari, IPARD kapsamindaki yatirimlarin yüzde 100'ünü hayata geçirmeye çalisiyoruz. Sizden beklentimiz çokça talep edin, proje hazirlayin ve proje gönderin. Ankara'ya gönderdiginiz projelerin hepsini insallah kabul edecegiz, kaynak olusturmaya gayret edecegiz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA