Sivas'ta Endometriozis Hastaligina Karsi Yeni Ilaçlarin Arastirilacagi Projeye TÜBITAK'tan Destek

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) ögretim üyelerince, gebelik olusumunu zorlastiran ve yasam kalitesini bozan endometriozis hastaligina karsi yeni ilaçlarin arastirilacagi projeye, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumunun (TÜBITAK) da 45 bin lira destek verecegi bildirildi.

Üniversiteden yapilan açiklamaya göre, SCÜ Saglik Hizmetleri ve Arastirma Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum Ana Bilim Dalindan Dr. Ögr. Üyesi Nazan Yurtcu’nun yürütücülügünü yaptigi projede, Prof. Dr. Ali Çetin, Doç. Dr. Sevgi Durna Dastan, Doç. Dr. Mustafa Özkaraca ve Dr. Ögr. Üyesi Seyda Berk de görev aliyor.

Açiklamada, görüslerine yer verilen Yurtcu, endometriozis hastaliginin dünya genelinde ve Türkiye’de dogurganlik çagindaki kadinlarin yüzde 5-10'unu etkiledigini belirterek, "Bu hastalikta endometriumu (rahmin iç duvari) olusturan hücreler, rahim disinda baska organlar üzerinde, genellikle yumurtalik, tüpler gibi diger üreme organlari, karin boslugu veya uzak organlarda yerlesim göstermektedir. Hastaligin yol açtigi sikayetler diger jinekolojik rahatsizliklarla benzer özellik gösterdiginden hastalara dogru teshisin konmasi ve tedavi uygulanma süreci uzun zaman alabilmektedir." ifadelerini kullandi.

Yurtcu, hastaligin gebelik olusumunu zorlastirdigina ve yasam kalitesini bozduguna dikkati çekerek, "Projemizin temel konusu, deneysel endometriozis modelinde etkin tedavi seçenegi olabilecek yeni ilaç arastirilmasini içermektedir." ifadesini kullandi.

TÜBITAK da projeye 45 bin lira destek verecek.

Kaynak: AA