Samsunlu Ögrenciler Türkiye 3'Üncüsü Oldu

TÜBITAK’in düzenledigi 52. Lise Ögrencileri Arastirma Projeleri Final Yarismasi’nda Atakum Anadolu Imam Hatip Lisesi(IHL) ögrencileri fizik alaninda Türkiye 3’üncüsü oldu.

Samsunlu Ögrenciler Türkiye 3'Üncüsü Oldu
TÜBITAK’in düzenledigi yarismaya bu yil 2 bin 615 farkli okuldan 11 bin 251 kiz ve 7 bin 858 erkek ögrenci olmak üzere toplam 19 bin 109 ögrencinin hazirladigi 14 bin 10 proje basvurusu alindi. TÜBITAK Bilim Insani Destek Programlari Baskanligi tarafindan düzenlenen 2204-A Lise Ögrencileri Arastirma Proje Yarismasi’nda Samsun Atakum Anadolu Imam Hatip Lisesi ögrencileri Sefa Merve Zehiroglu ve Iclal Seker fizik alaninda hazirladiklari proje ile önce bölge finalinde birinci olarak Türkiye finaline katilmaya hak kazandi ve final yarismasinda da Türkiye üçüncülügü basarisini elde etti.

Fizik ögretmeni Deniz Üstün Çelik’in danismanlik yaptigi, Atakum Anadolu IHL 11. sinif ögrencileri Iclal Seker ve Safa Merve Zehiroglu tarafindan hazirlanan rüzgar türbin kanadi kaplama malzemelerine alternatif kenevir takviyeli biyomkompozit adli proje Türkiye 3.’sü oldu. Bu proje ile ögrenciler ülkede yetisen kenevir ile doga dostu biyokompozit malzeme üreterek disa bagimliligi azaltmak ve çiftçiyi desteklemeyi amaçladi. Cam elyaf yada fiber karbon gibi malzemelerden daha dayanikli hammaddesi kenevir olan biyokompozit malzeme üretmeyi amaçlayan gençler basariyi gögüsledi.

Atakum Anadolu Imam Hatip Lisesi, fen bilimleri alaninda tarihinde ilk kez katildigi TÜBITAK 2204-A lise ögrencileri arastirma projeleri yarismasina birçok fen lisesi, proje okullari ve özel okullari geride birakarak Samsun bölge birincisi ve finalisti olmus, ardindan Türkiye finallerin de de üçüncülük alarak bu alanda büyük bir basariya imza atti. Finallerde Türkiye genelinde fizik alaninda 24 proje yaristi. Tüm dünyayi saran pandemi döneminde hem laboratuvarda hem de literatür taramasinda ögrenciler olaganüstü gayret göstererek basariyi elde etti.
Kaynak: İHA