Rus Mahkemesi Navalny Ile Baglantili Kurumlari 'Asirilik Yanlisi Örgütler' Kategorisine Aldi

Rusya’da mahkeme Rus muhalif Aleksey Navalny ile baglantili kurumlari "asirilik yanlisi örgütler" kategorisine alirken, ABD mahkemenin bu kararini kinadigini açikladi.

Rusya’daki Vladimir bölgesinde tutuklu bulunan Rus muhalif lider Aleksey Navalny’nin kurdugu kuruluslar ile ilgili dava, gecenin geç saatlerine kadar Moskova Sehir Mahkemesi’nde devam etti. Navalny’nin kurumlarinin izinsiz protesto gösterileri düzenlemesi, çocuklarin gösterilere davet edilmesi ve yasa disi organizasyonlar ile Rus hükümetini ortadan kaldirmak gibi basliklar altinda yargilanan kurumlar için mahkeme "asirilik yanlisi örgütler" olarak tanimlanmasina karar verdi. Rusya Içisleri Bakanligi basta olmak üzere birçok Rus kamu kurulusunun talebi dogrultusunda yargilanan Navalny’e ait kuruluslar bu karar ile "yasa disi örgütler" olarak taninacak.

Navalny’nin avukatlari, mahkeme sonrasi kararin hukuka aykiri oldugunu ve siyasi bir karar oldugunu savundu. 30 gün sonra resmiyete kavusacak olan kararin ardindan Navalny’nin basta "Yolsuzlukla Mücadele Vakfi" olmak üzere tüm kurumlari faaliyetlerini durdurmak zorunda kalacak.

ABD’den karara tepki geldi

Rus mahkemesi tarafindan Navalny’nin yöneticisi oldugu kuruluslarin "asirilik yanlisi örgütler" olarak tanimlanmasi kararina ABD’den tepki geldi. ABD Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, kararin binlerce Navalny destekçisini baski altina almaya yönelik bir karar oldugu, binlerce kisinin Insan Haklari Evrensel Bildirgesi’ne karsi hapishaneler yoluyla tehdit edildigi ve bu kararin siyasi bir karar oldugu belirtildi.

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price de yaptigi açiklamada, Rusya’da kisitlanan muhalefetin tamamen baski altina alindigini belirterek, tutuklu bulunan Aleksey Navalny’nin de saliverilmesi gerektigini söyledi.

Kaynak: İHA