Prof. Dr. Selçuk Kaya Açiklamasi 'Kapanma Ve Kisitlamalar KKKA Vaka Sayisini Azaltti'

Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) Hastaligi vakalarinin önceki yillara göre bu yil fazla görülmedigi, bunda Covid-19 tedbirleri kapsaminda uygulanan tam kapanma ve kisitlamalarin etkili oldugu belirtildi.

Prof. Dr. Selçuk Kaya Açiklamasi 'Kapanma Ve Kisitlamalar KKKA Vaka Sayisini Azaltti'
Konuyla ilgili degerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Selçuk Kaya, bölgede kene mevsimi baslamasina ragmen bugüne kadar öldürücü bir vakayla karsilasmadiklarini söyledi.



KKKA Hastaligi’nin ülkemizde ortalama ölüm riskinin yüzde 5’ler civarina oldugu kaydeden Kaya, özellikle kenelerle temastan mümkün mertebe kaçinilmasi gerektigini vurguladi. Kenelerle temasli kisilerde ates, halsizlik, kanama, ishal gibi semptomlar göstermesi durumunda vakit geçirilmeden en yakin saglik kurulusuna müracaat edilmesini isteyen Prof. Dr. Selçuk Kaya "Halihazirda yasamakta oldugumuz Covid-19 pandemisi gündemi büyük oranda mesgul ederken ülkemiz basta olmak üzere dünyada her yil artan sayida vaka görülmesi, ciddi kanamalarin ve halen ölümlerin yasanabildigi bir hastalik olmasi nedeniyle KKKA gündemdeki yerini korumaktadir. Hastalik bu yil daha önceki yillardaki artis hizi içinde gitmiyor gibi görünüyor. Bunda Covid-19 tedbirleri kapsaminda uygulanan tam kapanma ve kisitlamalarin rolünün büyük oldugu düsüncesindeyim" dedi.

"Bölgemizde simdiye kadar öldürücü bir vakayla karsilasmadigimizi söyleyebilirim" diyen Kaya, "Ancak yaz ayina girilmesi ve kademeli normallesme planlarimiz nedeniyle dikkatli olmamiz geregini de asla unutmamak gerekir. Dolayisiyla hastaliktan korunmada özellikle kenelerle temastan mümkün mertebe kaçinmali ve bu konuda dikkatli olunmalidir. Kene ile temasli kisilerin ilk 10 -14 günlük dönemde ates, halsizlik , kanama, ishal gibi bir takim semptomlar görülmesi durumunda vakit geçirmeden saglik kurulusuna müracaat ederek kan testi yaptirmalarini tavsiye ediyoruz. Özellikle kirsal alanlarda, dogayla temasta olunan durumlar ve faaliyetlerde mümkün oldugunca açik renkli kiyafetler giyinmeli ve günlük olarak kisiler kene tutunmasi açisindan kendi muayenelerini çiplak bir sekilde yapmalidirlar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA