Pandemide Hareket Azaldi, Kireçlenme Artti

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Suat Akar, vücudun bazi bölgelerinde olusan agrilarin, tibbi adi ile “artroz” veya “osteoartrit”in halk arasinda “kireçlenme” olarak bilinen hastaliktan kaynaklanabilecegini söyledi.

Pandemide Hareket Azaldi, Kireçlenme Artti
Büyük Anadolu Hastaneleri Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Suat Akar, insanlarin özellikle belli bir yas sonrasi günlük yasaminda hayat kalitesini düsüren, çevresel etkilerin yani sira farkli saglik sorunlari ile de ortaya çikan günümüzde yaygin görülen hastaliklardan olan kireçlenme, tibbi adi ile “artroz” veya “osteoartrit” hakkinda bilgiler verdi.

Kadinlarda sikça görülür

Uzm. Dr. Suat Akar, "Halk arasinda ‘kireçlenme’ olarak bilinen ‘artroz’ veya ‘osteoartrit’ olarak adlandirilan eklemlerde en sik görülen hastaliktir. Özellikle agir ve yük tasiyan sinoviyal eklemlerde ilerleyici olarak ortaya çikan, eklem kikirdagi ile eklem kikirdagi altindaki kemikte yapim ve yikim olaylari arasindaki dengenin bozulmasi sonucu gelisen dinamik bir hastalik sürecidir. Artroz yani kireçlenme en sik kalça, diz, el ve omurganin eklemlerde görülür ve genellikle ileri yas hastaligidir. 55-60 yaslarindan sonra görmesi artar ve kadinlarda erkeklerden daha çok görülür” dedi.



Kireçlenme belirtileri

Kireçlenme belirtilerine deginen Dr. Akar, “Hastalar eklemlerinde agri, tutukluk, hareket kisitliligi bazen de yanki sikayetiyle doktora basvururlar. Genellikle agri yavas yavas baslar ve zamanla artarak devam eder. Bazen ani agri ataklari da olusabilir. Eklemde sertlik ve sisme görülebilir. Eklem hareket açikligi azalir. Uzun süre hareketsizlikten sonra Agri ve sislik sikayetleri genellikle daha çok artar. Yürüme, çömelme ve merpen çikma agriyi en çok artiran hareketlerdir” diye konustu.



Tedavi yöntemleri

Kireçlenme tedavisindeki amacin vücuttaki semptomlari azaltmak, hareket kisitlamasi yapiyorsa gelisimini önlemek ve yasam kalitesini artirmak oldugunu kaydeden Akar, “Tedavi de kisinin gereksinimlerine ve yasam tarzina göre uygulanmaktadir. Günlük yasamda eklemleri korumaya yönelik degisiklikler yapmakla baslar. Burada egzersiz çok önemlidir. Kisi kilo dedigimiz obezite durumunda ise kilo vermek eklemlere binen yükü azaltacagindan tedaviye yardimci olacaktir. Agriyi azaltmak için sicak veya soguk uygulamalar, ilaçlar ve çesitli fiziksel tip ve rehabilitasyon yöntemleri de tedaviler arasindadir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA