Pandemi Türk Imalatçisinin Yildizini Parlatti

TIAD Yönetim Kurulu Baskani Fatih Varlik: 'Türkiye’nin acilen makinelesmesi, özellikle takim tezgahlari üretiminde kullanilan parçalarin ithalati için çesitli tesviklerin devreye alinmasi gerekiyor. Çünkü dünyada ihracat fazlasi veren sadece 5 ülke var. Ithalat engellendigi takdirde takim tezgahlarinin katki sundugu tüm sektörler de olumsuz etkileniyor'

ISTANBUL – Salgin döneminde dünyada büyük makine üreticilerinin ara vermesine karsin Türkiye’de üretimin devam etmesi dünya sanayicilerini Türkiye’ye yöneltti ve takim tezgahi siparislerde yüzde 54 artis oldu.

Takim Tezgahlari Sanayici ve Is Insanlari Dernegi (TIAD) açiklamasina göre, üretimini yüzde 20 artiran yerli takim tezgahlari sanayicisi, 2021 yilinin ilk çeyreginde gerçeklesen yüzde 7’lik büyümeye ciddi katki sundu.

Açiklamada görüslerine yer verilen Takim Tezgahlari Sanayici ve Is Insanlari Dernegi (TIAD) Yönetim Kurulu Baskani Fatih Varlik, Türkiye’nin büyümesine önemli katki saglayan sektörlerden birinin de takim tezgahlari sanayisi olduguna dikkati çekti.

Varlik, pandeminin baslamasiyla birlikte Çin’in dünya piyasalarina sundugu makine-teçhizat fiyatlarinda artis oldugunu, Hindistan ve Avrupa’da da üretime ara verildigini belirterek, buna karsin Türkiye’de üretimin durmadigini ve makine-teçhizat almak isteyen ülkelerin Türkiye’ye yöneldigini, bunda navlun fiyatlarinda yasanan artisin da etkili oldugunu kaydetti.

Yilin ilk çeyreginde takim tezgahi siparislerinde yüzde 35 artis oldugunu ve üretimin de yüzde 20 arttigini animsatan Varlik, “Ayni dönemde sanayimizin takim tezgahi yatirimlarinda 2020’ye göre yüzde 54 artis gerçeklesti. Takim tezgahi yatiriminin en iyi ilk çeyregi olan 2018 yili ile kiyaslandiginda da yüzde 25’lik bir artis var.” degerlendirmesinde bulundu.

- "Uluslararasi piyasada Avrupa’daki büyük üreticilerle yarisiyoruz"

TIAD Baskani Varlik, makine-teçhizat sektöründe, gerekli önlem alinmadigi takdirde, Türkiye’ye artan talebin geçici olacagini ifade ederek, pandeminin etkisi azaldiginda üretime baslayacak olan gelismis üreticilerle rekabet edebilmek için sektörün makine yatirimi yapmasi, üretim teknolojisini gelistirmesi gerektigini vurguladi.

Türkiye’nin daha ziyade küçük ölçekli isletmeler vasitasiyla üretim yaptigina deginen Varlik, sunlari kaydetti:

"Uluslararasi piyasada Avrupa’daki büyük üreticilerle yarisiyoruz. Pandeminin basindan bu güne kadar olan süre zarfinda, bu büyük üreticilerin üretimlerini durdurmus olmasindan faydalandik. Yilin ikinci yarisindan itibaren bu konuya odaklanmamiz gerekiyor. Bunun için de gelismis sanayi üreticileri gibi otomasyona yatirim yapmamiz gerekiyor. Türkiye’nin acilen makinelesmesi, özellikle takim tezgahlari üretiminde kullanilan parçalarin ithalati için çesitli tesviklerin devreye alinmasi gerekiyor. Çünkü dünyada ihracat fazlasi veren sadece 5 ülke var. Ithalat engellendigi takdirde takim tezgahlarinin katki sundugu tüm sektörler de olumsuz etkileniyor."

Varlik, yilin iyi geçecegi yönünde tahminlerinin oldugunu ifade ederek, özellikle otomotiv ve otomotiv yan sanayi, tarim, is makinesi, savunma sanayi alanlarindaki siparislerde artisin dikkat çekici oldugunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA