Muslu Çiftçilerin Çekirge Endisesi

Mus’un yüksek kesimlerinde sürüler halinde görülen çekirgeler ovadaki çiftçiyi endiselendirirken, Tarim ve Orman Il Müdürü Mehmet Aydin, “Çalisma ve gözlemlerimiz devam edecek. Herhangi bir tehlike yok. Vatandaslarimiz rahat olsunlar. Çekirge gördüklerinde bize haber versinler” dedi.

Muslu Çiftçilerin Çekirge Endisesi
Mus’un Üçevler bölgesi ve Çavustepe mevkiinde görülen çekirgeler, çiftçiyi endiselendiriyor. Ziyaret Köyü Muhtari Hüseyin Sevinç, Tarim ve Orman Il Müdürlügünün kendilerine verdigi egitim sonucu çekirge yuvalarina müdahale yaptiklarini söyledi.

Sevinç, “Tarim ve Orman Il Müdürlügü ekipleri gereken müdahaleyi yapti. Çekirge yuvalarinin çogunu imha ettik, yalniz tehlike henüz devam etmektedir. Biz onun için rahat degiliz. Bu konuda çali çekirgesi dedigimiz çekirgeler baya zararli bir tür. Bu konuda devletimizden biraz daha fazla destek istiyoruz” dedi.



“Herhangi bir çekirge zararina rastlamadik”

Tarim ve Orman Il Müdürü Mehmet Aydin ise Mus Ovasi’nin Türkiye’nin 3. büyük tek parçali ovasi oldugunu belirterek, “Büyük çapta tarimsal ekilisler yapilmaktadir. Su anda bulundugumuz sahada Mus Ovasi’nda yillar itibariyle gözlemlerimize göre en çok çekirge bekledigimiz bölgedir. Su anda teknik elemanlarimizla yaptigimiz incelemede herhangi bir çekirge zararina rastlamadik” ifadelerini kullandi.

“Yaklasik 10 bin dekar alanda çekirge mücadelesi yaptik”

Nisan ayindan beri 50 makine ve 50 ekiple sahada çekirgeyle mücadele çalismasi yaptiklarini kaydeden Aydin, “Gelen her ihbari degerlendiriyoruz. Özellikle çekirge yuvalari basta olmak üzere sistematik bir sekilde çekirgeleri yok etmek üzere ilaçlama yapiyoruz. Bakanligimizdan temin ettigimiz ilaçla ve yine bakanligimizin imkanlariyla aldigimiz 50 makineyle bugüne kadar yaklasik 10 bin dekar alanda çekirge mücadelesi yaptik. Çalisma ve gözlemlerimiz devam edecek. Herhangi bir tehlike yok. Vatandaslarimiz rahat olsunlar. Çekirge gördüklerinde bize haber versinler” diye konustu.

Yüksek bölgelerdeki çali çekirgelerinin kesinlikle ovaya inmedigini vurgulayan Aydin, “Onlar dogal ormanlik alanda, sarp yerlerde yasiyorlar. Onlarin yasam alanlari oralardir. Onlarin Mus Ovasi’yla bir alakalari yoktur, ama orada da biz mücadele ediyoruz. Yine çekirgeler ormanlik alanlarimiza zarar vermesin diye çalismalar yapiyoruz ve gördügümüz tüm yuvalari imha ettik. Herhangi bir tehlike yoktur” seklinde konustu.

Kaynak: İHA