Mersin'de 'Zeytin Gen Bahçesi' Olusturuldu

İçel’in Mut ilçesinde kaymakamlik önderliginde “Zeytin Gen Bahçesi” olusturuldu.

Mersin'de 'Zeytin Gen Bahçesi' Olusturuldu
Mut Kaymakamligi öncülügünde, Ilçeye bagli Hacinuhlu Mahallesi’nde olusturulan Zeytin Gen Bahçesi hizmete açildi. Açilis törenine Ilçe Kaymakami Fatih Erdogan, Mut Belediye Baskan Yardimcimiz Hüseyin Salgur, Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay, Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ekram Bayir, Orman Isletme Müdürü Necati Kulak, Ziraat Odasi Baskani Hidir Kar, Emniyet Müdürü Zafer Senocak, Mut Orman Isletme Sefi Harun Aydin, Alaçam Orman Isletme Sefi Cihat Gür, Yakup Ceylan ve çok sayida davetliler katildi.

Törende zeytin fidani dikerek ilk can suyunu veren Kaymakam Fatih Erdogan, ilçenin zeytin ve zeytinyagi konusundaki verimi ve söz sahipliliginin tartisilamayacagini belirtti.

Kaymakam Erdogan konusmasinda, “Zeytinin ilçemizde yetisme sürecinde daha profesyonel daha teknik ve ortaya çikabilecek sonuçlarin daha saglikli degerlendirilmesi amaciyla bahçemizin kurulumunu gerçeklestirdik. Ilçede yerel türlerin ve ülkemizdeki diger genlerin korunmasi ve gelistirilmesi amaçliyoruz" dedi.

Mut’un kendine has yerel çesitleri olduguna dikkat çeken Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Müdürü Cengiz Türkay ise, “Çöp, topal, yag asi gibi çesitler ilçeye has. Ilk geldigimizde bunlari bilimsel makaleler seklinde hazirlayip litaratürede soktuk. Bu çesitlerimizin sayilari azaliyor ama burada yapilan çalismayla bahsettigimiz çesitler de koruma altina aliniyor” dedi.

Mut Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ekrem Bayir, yüksek polifenollü saglik bilesenlerine sahip Mut zeytinyaginin ilerleyen süreçte Avrupa’ya ihraç etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bayir, bunun yani sira Türkiye genelinde ilaç olarak zeytinyagini kullanilmasini saglamayi amaçladiklarini söyledi.



Yapilan konusmalarin ardindan bahçeye zeytin fidani dikildi. 7 bin 500 metrekareden olusan alana 18 çesitten olusan toplam 136 fidan dikildi.

İçel’de zeytin üretiminin yüzde 65, Türkiye üretiminin ise yüzde 13’ünün gerçeklestirildigi ilçede, 12 milyon 500 bin kayitli zeytin agaci bulunuyor. Ilçede üretilen zeytinyagina “Mut Zeytinyagi” adiyla 2018 yilinda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan cografi isaret tescil belgesi verildi.

Kaynak: İHA